'Hells Angel perste ook drugshandelaren af'
Door redacteur justitie Robert Bas
Hells Angel Harry S. en zijn medeverdachten Michel en Donald G. hebben drugscriminelen en antiekhandelaren afgeperst. Dat stelt het Openbaar Ministerie in de voorlopige tenlasteleggingen tegen de drie mannen. Maandag staan ze voor het eerst terecht bij de rechtbank in Rotterdam. De zaak tegen hen wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.
De verdachte werden begin oktober door de nationale recherche opgepakt op verdenking van witwassen en afpersing. In totaal werden tien verdachten aangehouden en doorzochten 250 rechercheurs 21 woningen en twee bedrijven. Alleen Harry S. en Michel en Donald G. zitten nog vast.
Holleeder
Harry S. is een van de meest invloedrijke leden van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels. Hij is bevriend met Willem Holleeder. De betrokkenheid van S. bij Yab Yum was voor de gemeente reden om het bordeel te sluiten. Donald G. is ook een bekende in het criminele milieu. Hij had een afspraak met topcrimineel Stanley Hillis op de plek waar die februari vorig jaar werd doodgeschoten.
Uit de dagvaardingen blijkt dat het OM de Hells Angel en zijn companen ervan verdenkt dat ze financieel adviseur Remko van L. en zijn broer Serge, horecaondernemer, voor bijna 2 miljoen euro hebben afgeperst door dreigen met geweld.
Jurist Remko van L. werkte als adviseur luxe vastgoedprojecten bij het gerenommeerde Price Waterhouse Coopers, maar was in 2002 voor zichzelf begonnen. Hij kwam in de problemen doordat hij investeerders uit de boven- en onderwereld aantrok. In 2009 ging hij failliet en kreeg hij problemen met vooral de investeerders uit de onderwereld.
Remko van L. is met zijn gezin van de aardbodem verdwenen. Volgens ingewijden heeft hij een deal gesloten met het OM. In ruil voor belastende verklaringen over criminelen, is hij met zijn gezin in een beschermingsprogramma geplaatst. Het OM wil hierop niet ingaan. Uit het dossier blijkt dat een aantal bedreigingen aan het adres van Van L. door de politie zijn opgenomen, vermoedelijk door een in de riem van Van L. verstopte apparatuur.
Drugstransporten
Maar ook criminelen zijn door Harry S. en zijn medeverdachten afgeperst. Zo heeft Erik B., onlangs op Schiphol opgepakt voor betrokkenheid bij drugstransporten, volgens het OM bijna een miljoen moeten betalen. En de vorige maand door Spanje aan Nederland uitgeleverde 41-jarige Ference J., zou voor 7,5 miljoen euro zijn afgeperst. Bovendien zou hij enkele panden in Spanje hebben moeten afstaan. Volgens het OM staat J. aan het hoofd van een internationaal opererende drugsbende.
Maar ook in de bovenwereld maakten de verdachten volgens het OM slachtoffers. Drie antiekhandelaren uit Amsterdam, Roelofarendsveen en Blaricum zijn door Donald G. voor tonnen afgeperst, stelt het OM. Zo werd een van de antiekhandelaren verweten dat hij een gestolen klok had verkocht. Door zijn Porsche in te leveren en 140.000 euro te betalen kon hij verdere problemen voorkomen.
Een ander werd 'gewaarschuwd' dat een huurder van een winkelpand van hem de zaak had verbouwd met geld van zware criminelen. Die huurder kon echter niet terugbetalen en nu zouden de zware criminelen het op de antiekhandelaar, de eigenaar van het pand, hebben voorzien. Als de antiekhandelaar echter 140.000 euro zou betalen, wilden de verdachten wel helpen bij het oplossen van het 'probleem'.
Volgens bronnen bij justitie komen er later mogelijk nog meer afpersingszaken bij.
Heeft u tips over deze zaak, mail de redactie