NOS NieuwsAangepast

Nieuwjaarsnacht 2012: de schade

Een nieuwjaarsnacht zonder incidenten is de droom van elke politieagent of hulpverlener. Maar het leven is geen sprookje. Rond de jaarwisseling zelf was het rustig. Iets dieper in de nacht was op een aantal plekken in Nederland ingrijpen nodig, vooral door openlijke geweldpleging of misdragingen met vuurwerk.

Het is 2012 en we hebben de eerste nacht erop zitten. Wat is de schade?

Politie

Te beginnen met incidenten waarbij politieagenten worden belaagd. Niet het makkelijkste beroep op nieuwsjaarsnacht. Zo hebben agenten in Zoetermeer veertien aanhoudingen verricht omdat een groep jongeren molotovcocktails naar ze gooide. De ME werd opgeroepen, maar hoefde uiteindelijk niet in te grijpen.

De ME meldde zich ook in de Haagse wijk Ypenburg, maar ook daar bleven charges uit. Ergens anders in Den Haag is wel een jongeman aangehouden, omdat hij vuurwerk naar de politie gooide. Ook in Gouda werd de politie belaagd. Jongeren gooiden stenen en vuurwerk naar een groepje agenten.

In Oude Pekela raakten twee agenten gewond. De een kreeg een kopstoot, de ander werd in zijn gezicht geslagen. Eén persoon werd gearresteerd. In Utrecht werd een persoon aangehouden, omdat hij twee agenten van het korps Utrecht een soort pepperspray in het gezicht had gespoten.

Op het Bleiswijkplein in Rotterdam raakte een agent gewond aan zijn been nadat er een vuurpijl naar hem was gegooid. Een agent die ingreep bij een burenruzie in Huizen kreeg klappen. Eén verdachte werd aangehouden.

In Berkenwoude raakte een agent gewond aan zijn voet en had last van oorsuizen, ook omdat er een vuurpijl naar hem was gegooid.

Vuurwerk

Alle anti-vuurwerkstuntcampagnes ten spijt, ook dit jaar kunnen sommige Nederlanders niet meer op hun handen tot tien tellen. Een 41-jarige man uit Den Helder raakte zijn hand kwijt en ook in Utrecht en Enschede zijn mensen ernstig gewond geraakt.

Een 8-jarige jongen uit Nieuw-Vennep raakte gewond aan zijn onderlichaam, toen een pot met siervuurwerk omviel. In Hilversum arresteerde de politie een man, omdat hij een vuurwerkbom had laten ontploffen. Vier mensen raakten gewond door rondvliegend glas.

In de regio Rotterdam-Rijnmond raakten voor zover bekend negen mensen gewond tijdens het afsteken van vuurwerk. Het ging onder meer om een hoofdwond en een verwonding aan een hand.

In Rotterdam werd opvallend veel illegaal vuurwerk onderschept. In totaal, de aanloop naar nieuwsjaarsnacht meegerekend, onderschepten agenten meer dan 5000 kilo. Ook in Zetten in Gelderland werd een busje met een grote partij illegaal vuurwerk van de straat geplukt.

Zeker 25 vuurwerkslachtoffers zijn tijdens de jaarwisseling ernstig gewond geraakt aan hun ogen. Dat heeft het Oogziekenhuis Rotterdam bekendgemaakt. Zeker negen slachtoffers zijn er zeer ernstig aan toe. Vier patiënten moesten meteen tijdens de nacht worden geopereerd

Andere incidenten

Amsterdam werd vooral geplaagd door inbrekers die hun kans schoon zagen tijdens de festiviteiten. Er waren ongeveer vijftig meldingen van woninginbraken. Twee inbrekers zijn aangehouden. In Tilburg werden vijf inbrekers gearresteerd.

In Brabant zijn twee dodelijke slachtoffers te betreuren na steekpartijen in Sint Oedenrode en Den Bosch. De politie heeft meerdere personen aangehouden.

En ook woedde op een aantal plaatsen in Nederland kleine en grotere branden. De brandweer kwam tientallen keren in actie. Bij een grote brand in Velsen moesten dertig woningen worden ontruimd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Direct gestraft

Wat gebeurt er met de mensen die zich hebben misdragen? Die kunnen vandaag al direct een straf verwachten. Dat gebeurt via de zogenoemde ZSM-methode, waarbij raddraaiers op daarvoor aangewezen politiebureaus direct worden gestraft.

In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zal justitie de eerste straffen uitdelen aan nieuwjaarsvandalen via de methode, die voor het eerst voor oud en nieuw wordt gebruikt.

De politie meldt alle verdachten in relatief eenvoudige zaken in een keer aan. Ze krijgen direct te maken met onder meer een officier van justitie en instanties als de reclassering, de kinderbescherming en Slachtofferhulp. Die bepalen samen hoe de zaak wordt afgedaan.

Verdachten bij wie de zaak ingewikkelder ligt, moeten naar snelrechtzittingen. De eersten zijn al op 2 januari. Die straffen worden direct toegepast.

'Het viel mee'

Ondanks alle incidenten was het geen uitzonderlijke nieuwsjaarsnacht. De politiewoordvoerder van Amsterdam/Amstelland noemde het zelfs "vergelijkbaar met een gewone uitgaansavond". Ook de woordvoerder van de politie Haaglanden is mild: "het was de minst drukke jaarwisseling sinds jaren".

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl