Geld verdienen voor verstandelijk beperkten
De medewerkers van de LFB vechten voor hun voortbestaan. De federatie vóór en door verstandelijk beperkten ziet de komende jaren de subsidie drastisch teruglopen. Verslaggever Joris van de Kerkhof volgt deze week vijf medewerkers van de LFB in hun zoektocht naar geld. Vandaag Mireille de Beer, baas van één van de regiokantoren.
Door verslaggever Joris van de Kerkhof
Mireille de Beer (41) werkt op het regiokantoor Bergen op Zoom van de LFB, de federatie vóór en door verstandelijk beperkten. Ze volgde een 'samen sterker'-training en heeft daar zo veel van geleerd, dat ze de training nu zelf kan geven.
In de provincie Zeeland heeft ze ook een zorgverzekeraar gevonden die de trainingen wil betalen. Het is een manier om geld te verdienen voor de LFB, nu de subsidie van 770.000 euro terugloopt naar 35.000 per jaar.
Competenties
Mireille vertelt haar verhaal thuis in Tilburg. Het kantoor is dicht in deze periode, maar ze heeft nog wel veel werk te doen. Ze begeleidt bijvoorbeeld een onderzoekster die met verstandelijk beperkten werkt. "De vragen van de onderzoekster waren vaak moeilijk. Ik heb haar geholpen om ze simpeler te maken", vertelt ze.
Mireille wordt voor dit soort werk gevraagd vanwege haar competenties, zoals ze zelf zegt. Ze heeft ontzettend veel geleerd de afgelopen jaren en wil haar kennis graag met iedereen delen.
Of ik een kopje thee met suiker wil, vraagt ze. Ik geef een flauw antwoord: "zo zie ik er wel uit". Om dan te vervolgen: "graag, maar zonder suiker". Mireille zegt dan na een korte stilte: "nee joh, je ziet er helemaal niet uit als een suikerklontje". Dit gesprek kan niet meer stuk. We praten aan de keukentafel over alles.
Verwachtingen
Als kind wilde ze er graag verstandelijk beperkter uitzien. Omdat je niets aan haar zag, kon ze vaak niet aan de verwachtingen van mensen voldoen. "Als ik nou een scheve mond had gehad, of als ik er nou uit had gezien als iemand met het Downsyndroom, mongooltje heette dat vroeger, dan was het voor mij een stuk makkelijker geweest."
Ze vertelt over haar moeder die haar beschermde, over het lot dat haar bij haar man Rob bracht. "Als ik hem niet was tegengekomen, had ik denk ik nog steeds thuis gewoond", zegt ze daarover.
Kinderen
En dan over de foto van haar petekind in de huiskamer. "Je bedoelt of ik zelf kinderen wil? Ja, nee, nou we hebben de beslissing weloverwogen genomen. Het is niet te combineren met ons leven. Je kunt dan niet eens een hele dag in je pyjama zitten als je dat wilt."
Mireille gaat volgend jaar namens de LFB twee dagen werken bij zorgkenniscentrum Vilans, ook weer vanwege haar competenties. Ze heeft nog geen idee wat ze daar precies gaat doen, maar het is in ieder geval goed voor haar zelfvertrouwen.
Mocht het misgaan met de LFB, dan heeft Mireille niet het idee dat ze zonder werk komt te zitten. "Maar eerst moeten we er hard aan werken om de LFB overeind te houden."
Toekomst
Mireille de Beer werkt er hard aan, net als directeur Connie Kooiman, persman Dé de Haas, secretaresse Henriëtte Santvoort en Michiel Zeeuw, de projectleider. Ook de coaches en andere begeleiders zoeken naar alternatieven. Over een half jaar, of zoals de directeur zegt "na Pasen of Pinksteren", moet er meer duidelijk zijn over de overlevingskansen van de belangenvereniging voor verstandelijk beperkten.
Geen geklaag over de bezuinigingen, maar handen uit de mouwen. Zo zullen ze het in Den Haag graag zien. Hopelijk zien ze daar ook wat het werk voor de LFB met de medewerkers gedaan heeft.