NOS NieuwsAangepast

Opnieuw meer wietplantages ontdekt

Door verslaggever Henrik-Willem Hofs

Het afgelopen jaar zijn er opnieuw meer wietplantages ontdekt en ontmanteld.

De politie, energiebedrijven en gemeenten spreken van een topjaar en schatten de stijging op zeven tot tien procent. Daarmee komt het totaal aantal ontdekte wietplantages in Nederland op circa 5400.

Opvallend is de stijging van het aantal plantages in tijdelijk verhuurde huizen. Veel eigenaren verhuren hun huis, omdat ze door de financiële crisis met dubbele lasten zitten. Criminelen profiteren daarvan en vestigen er plantages in.

De schade aan de woning en door de illegale aftap van stroom bedraagt soms tienduizenden euro's. Meestal is die lastig te verhalen, doordat de criminelen valse papieren gebruiken en onvindbaar zijn.

Ellende

Voor Auke de Vries begon de ellende toen hij zijn huis in Hoorn drie jaar geleden wilde verkopen. Voor zijn werk moest hij verhuizen naar het midden van het land. Toen er na een paar maanden geen kopers kwamen, bood de makelaar aan om het huis in zijn beheer te gaan verhuren aan een jong stelletje. "Ik had er alle vertrouwen in", zegt Auke. Tot februari 2009.

Toen belde de politie hem met de mededeling dat er in zijn huis een professionele wietplantage zat. In de muren waren grote gaten gemaakt voor de beluchting. Computerapparatuur regelde het groeiproces en grote koolstoffilters op zolder zorgden ervoor dat niemand in de buurt het kon ruiken.

Enorme schade

Het huis werd leeggehaald, maar De Vries bleef met een schade van 110.000 euro zitten. "Ik ben de laatste jaren alleen maar bezig met mijn schulden en de nasleep van de hennepplantage." Een groot deel van de tijd woonde de 42-jarige it-specialist weer bij zijn ouders.

Er lopen verschillende procedures om bijvoorbeeld de makelaar aansprakelijk te stellen. Tot nu nog niet met het gewenste resultaat. "Ik weet nu alles van wietteelt, maar heb er nooit om gevraagd."

Voor criminele wietbendes is het kinderlijk eenvoudig om een particulier huis te huren. Tussenpersonen hebben vaak alleen maar een kopie van een paspoort en een salarisstrook nodig. "En die is in deze gevallen bijna altijd vals", zegt Rob Jozee van Bureau Vastgoed Onderzoek. Hij adviseert verschillende gedupeerden.

Volgens Jozee moeten de makelaars de documenten veel beter checken om wietteelt te voorkomen. "Ik schat dat door betere controle de illegale wietteelt met dertig procent kan worden teruggebracht."

Hebt u soortgelijke ervaringen? Mail Henrik-Willem.Hofs@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl