NOS NieuwsAangepast

Geweld gevangenis blijft probleem

Agressie en geweld komen nog altijd veel voor in gevangenissen, staat in een rapport (.pdf) van de Arbeidsinspectie. Die stelt vast dat het gevangenispersoneel te weinig wordt beschermd tegen geweld van gedetineerden en bezoekers en dat de werkdruk hoog is.

De inspectie deed onderzoek op 54 locaties waarvan vermoed werd dat er iets mis was. In bijna 80 procent van de locaties was dat ook het geval.

Ongewenst gedrag

Uit een onderzoek in 2008 was al gebleken dat in veel inrichtingen de zaken niet in orde zijn. In 63 procent van de instellingen was toen iets mis.

Na de controles van 2008 heeft de sector een plan opgesteld om de problemen aan te pakken. Van dat plan van aanpak is volgens de inspectie niet veel terechtgekomen.

Uit het recente onderzoek is ook gebleken dat bewaarders zich schuldig maken aan ongewenst gedrag onderling, zoals intimidatie en discriminatie. In gevangenissen komt dit vaker voor dan in andere (semi-) openbare sectoren.

Zelfde werkdruk

Het ministerie van Veiligeheid en Justitie laat weten de aanbevelingen van de inspectie zeer serieus te nemen.

Verder blijkt uit eigen onderzoek (.pdf) van het ministerie dat de werkdruk sinds 2008 is afgenomen. Gevangenispersoneel zou nu eenzelfde werkdruk ervaren als personeel in andere publieke sectoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl