NOS NieuwsAangepast

Oppositie kraakt benoeming Donner

De oppositie in de Tweede Kamer kraakt de gang van zaken rond de benoeming van CDA-minister Donner tot vicepresident van de Raad van State. Minister Opstelten, verantwoordelijk voor de sollicitatieprocedure, weerspreekt de kritiek. Volgens hem is de benoeming niet voorgekookt en is er sprake van een transparante procedure.

Volgens de PvdA is de benoeming "dramatisch verlopen". Premier Rutte had gezegd dat er een open procedure zou komen.

"Met de benoeming van Donner blijkt het allemaal schijn te zijn geweest," aldus PvdA-leider Cohen. "Het optreden van de premier is schijnheilig."

'Aanzien beschadigd'

D66 vindt dat het kabinet het aanzien van de Raad van State als onafhankelijk instituut heeft beschadigd. Volgens het Kamerlid Schouw zijn partijpolitieke overwegingen doorslaggevend geweest.

De SP spreekt over een "klap in het gezicht" van de Raad van State. De oppositiepartij vindt Donner niet de geschikte persoon voor het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet.

Geslepen

"Donner is een geslepen politicus, die gewend is zijn mening door te drijven," zegt SP-Kamerlid Van Raak. "Dat past niet bij de Raad van State, die onafhankelijk juridisch advies moet geven."

Groenlinks wil nog voor de kerstvakantie uitleg over de procedure. GroenLinks-Kamerlid Van Gent wil een transparantere procedure. Zij wil ook voorkomen dat Donner advies uitbrengt over zijn eigen wetsvoorstellen.

De ChristenUnie wenst Donner "veel geluk, wijsheid en zegen" bij de benoeming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl