NOS NieuwsAangepast

Minder zorgkosten door psychisch onderzoek

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Er zijn grote besparingen mogelijk op de zorguitgaven door de geestelijke gezondheidszorg en de fysieke gezondheidszorg veel beter te laten samenwerken. Dat zei de Britse professor George Tadros op de Dag van de GGZ in Rotterdam.

Tadros is ook als psychiater verbonden aan het City Hospital in Birmingham. In dat ziekenhuis is een speciaal team opgezet dat probeert alle nieuw opgenomen patiënten binnen 24 uur te zien en te onderzoeken op psychische problemen.

Behandeling

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van alle ziekenhuispatiënten naast hun fysieke klachten ook geestelijke problemen heeft. Bij 60-plussers loopt dat zelfs op tot 60 procent van de patiënten.

Bij de reguliere behandelingen in ziekenhuizen is er niet standaard aandacht voor de geestelijke gezondheid van binnengebrachte patiënten. Een persoon heeft bijvoorbeeld een gebroken heup, maar er wordt niet meteen gekeken of diegene ook depressief of angstig is. Dat kan leiden tot een verkeerde behandeling, waardoor de patiënt snel opnieuw in het ziekenhuis belandt.

Besparing

Door de aanpak in Birmingham is het aantal mensen dat binnen een jaar terugkomt in het ziekenhuis afgenomen met 1800. Dat komt neer op vijf patiënten minder per dag. Ook is de opnameduur dagen korter en konden patiënten vaker terug naar hun eigen woning in plaats van naar een verpleeghuis.

Uit het onderzoek blijkt verder dat patiënten die niet werden behandeld op de nieuwe wijze vier keer vaker opnieuw werden opgenomen dan mensen die wel door het speciale team werden gezien.

De vervlechting van geestelijke en somatische (fysieke) zorg levert in het City Hospital een besparing op van ruim 4 miljoen euro per jaar. Simpelweg omdat er per dag minstens 44 bedden minder nodig zijn voor patiënten. Ook geeft de stad Birmingham 70.000 euro per week minder uit aan zorg, omdat mensen vaker teruggaan naar huis. Dat hebben onderzoekers van de London School of Economics in een onderzoek onlangs vastgesteld.

Reacties

Na verschijning van de LSE-studie is de aanpak van Tadros in Birmingham als model van goede zorg aanbevolen aan de hele National Health Service, het staatssysteem voor gezondheidszorg in Engeland.

Uit eerste reacties van mensen uit de GGZ op Tadros' presentatie bleek dat ook in Nederland de samenwerking tussen geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg veel beter zou kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl