NOS NieuwsAangepast

Verbod op onverdoofd ritueel slachten - of niet?

Er komt misschien toch geen verbod op onverdoofd ritueel slachten. In de Tweede Kamer was een grote meerderheid voor dit verbod, maar de Eerste Kamer is een stuk minder enthousiast over het idee van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Daar wordt op dit moment over gedebatteerd.

Veel Eerste Kamer-leden zeggen dat het slachten niet zal stoppen met een verbod. En er zijn meer bezwaren, zegt onze politiek verslaggever: "Er is kritiek op Thieme, dat ze de afweging tussen de vrijheid van godsdienst en het dierenwelzijn niet zorgvuldig genoeg wordt gemaakt. Ze zou makkelijk de waarde van het dierenwelzijn zwaarder laten wegen dan de godsdienstige waarde."

Hier is het debat live te volgen.

Wat te doen?

Maar als het verbod er wel doorkomt, wat gaan de vele halal slachthuizen en slagerijen dan doen? We vroegen het een aantal.

Slachthuis Wouters in De Hoef zegt dat hij met zijn bedrijf kan stoppen als er een verbod komt. 80 procent van zijn vlees is halal. Frans Wouters is een van de slagers die de staat heeft gedagvaard en een brief naar de Eerste Kamer heeft geschreven. Bij slagerij Willem Hooijmans uit Kerkdriel wordt maar een kwart van de runderen halal geslacht en alle schapen, 74 per week. Die hoeven hun tent niet meteen te sluiten, maar gaan het wel voelen.

Het islamitische slachthuis Abbatoir Breukelen slacht alleen maar ritueel. Als het verbod er komt, zullen ze met verdoving moeten slachten. Ze maken zich nog niet echt zorgen omdat het verbod er nog niet is. Ook denken ze dat er misschien uitzonderingen gemaakt zullen worden voor feesten. Bij Van Hattem Vleesin Dodewaard is 85 procent van de slacht ritueel. Dat zijn 400 dieren per week, 20.800 per jaar. Als het verbod er komt, gaan ze over op de gewone slacht; ze zijn niet bang dat de markt wegvalt.

Bij Van der Horst in Maarssen worden alle schapen ritueel geslacht. Als het verbod er komt, wordt het zwaar, dan zullen ze iets anders moeten gaan doen, een andere markt opzoeken. Maar Van der Horst maakt zich geen zorgen, hij denkt niet dat het verbod er komt. Ook hij heeft de brief aan de Eerste Kamer ondertekend. Mócht het verbod er wel komen, dan zegt hij dat de illegale slacht zal toenemen, "in de badkamer".

Ontheffing

Thieme diende haar wetsvoorstel in 2008 in om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten. Jaarlijks worden ruim 2 miljoen dieren onverdoofd - ritueel - geslacht.

In juni van dit jaar stemde een ruime meerderheid in de Tweede voor een einde aan het onverdoofd slachten. Joodse en islamitische groeperingen krijgen alleen een ontheffing als ze kunnen aantonen dat een dier bij de rituele wijze van slachten niet extra lijdt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl