Eurotop brengt geen 'big bazooka'
Door economieverslaggever Eva Wiessing Het ging vanochtend vroeg in Brussel niet alleen om het verbeteren van de begrotingsdiscipline van de eurolanden. Er moest ook een steviger vangnet komen voor lidstaten die nu in de problemen komen. Op dit moment zit er effectief slechts 440 miljard euro in het noodfonds. Prima voor de lopende noodleningen aan Ierland en Portugal, maar veel te weinig voor het geval een land als Italië of Spanje aan zou kloppen.
Afgesproken is nu om dat bedrag op 500 miljard euro te brengen. Nog altijd hopen de regeringsleiders private investeerders te vinden om het fonds op sterkte te krijgen.
Toen die vage hefboomconstructies vorige maand werden bedacht, bleek al snel dat de financiële markten daar geen enkel vertrouwen in hadden. Ze willen zeker weten dat er cash is, voor als het misgaat.
Heel vaag
Vergeet de hefbomen dus en ga maar uit van de 500 miljard. Voor maart 2012 zou dat geld in het fonds moeten zitten. Dat is maar een heel klein beetje meer dan de 440 miljard waar het noodfonds nu al effectief gebruik van kan maken. En heel veel minder dan nodig is als Italië onverhoopt zijn schuld van 1800 miljard euro niet langer zou kunnen afbetalen.
Vandaar dat de eurolanden nog een extra troef inzetten: het IMF. Via het Internationaal Monetair Fonds moet nog eens 200 miljard extra beschikbaar komen. Dat geld wordt opgebracht door de 27 landen in de Europese Unie, dus uitdrukkelijk niet alleen de eurolanden. Harde afspraken zijn er nog niet gemaakt, want in de ontwerp-verklaring staat dat de landen "zullen overwegen en binnen 10 dagen zullen besluiten" of ze geld ter beschikking stellen. Een open eindje dus, waar pas vlak voor Kerst duidelijkheid over komt. Dat geldt helemaal voor de opmerking die daarna volgt: "We kijken uit naar soortgelijke bijdragen van de internationale gemeenschap". Dat is wel heel vaag als je weet dat er al weken gehint wordt op flinke bijdragen door landen als China, Canada en Brazilië.
Verkapt
Kortom, de financiële 'big bazooka' is er niet gekomen. En de hoop dat de machtige ECB in noodgevallen zou bijspringen, werd gisteren al de grond ingeboord. Bankpresident Draghi liet duidelijk weten dat de statuten van zijn bank geen ruimte laten om eurolanden te steunen. De ECB mag dus geen geld storten in het Europees noodfonds, en ook geen geld overmaken aan het IMF als dat geld bedoeld is om eurolanden te redden.
Zelfs de verkapte vorm van staatssteun waar de ECB nu al mee bezig is, het opkopen van de staatsobligaties van zwakke eurolanden, wordt volgens Draghi niet verder opgevoerd. "Daar is (in de ECB-vergadering) niet over gesproken", zei hij zelfs. Al met al wat mager om de financiële markten te overtuigen.