Duitsland neemt neonazi-rock onder de loep
Door buitenlandredacteurAchille Prick
De Duitse regering wil naar aanleiding van de neonazi-moordserie op tien buitenlanders en een politie-agente de vervolging van extreem-rechts meer prioriteit geven. Ook de aanpak van de zogenoemde Rechtsrock hoort daar bij. Neonazi-bands spelen een belangrijke rol bij het winnen van zieltjes voor het extreem-rechtse gedachtengoed.
De Duitse veiligheidsdienst heeft een kleine tweehonderd neonazi-bands in beeld gebracht, maar grijpt lang niet altijd in. Gevaarlijk, menen critici, want juist via de muziek worden veel jongeren gewonnen. Wekelijks bezoeken honderden jongeren de concerten.
Wapens geleverd
Een belangrijke organisator van dergelijke concerten in de Oost-duitse deelstaat Thüringen is de 36-jarige Ralf Wohlleben. Hij is inmiddels opgepakt als ondersteuner van Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Zschäpe, het neonazi-trio dat opereerde onder de naam Nationaal-socialistische Ondergrondse. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de neonazi-moorden.
Ralf Wohlleben zou onder meer het wapen hebben geleverd voor de moord op zes buitenlanders. Ook zou hij het drietal financieel hebben ondersteund.
Schimmige wereld
Een deel van zijn inkomsten haalde Wohlleben binnen met de organisatie van muziekconcerten van rechts-extreme bands. Deze zogenaamde Rechtsrock speelt zich af in een schimmige wereld.
Op de concerten wordt opgeroepen buitenlanders van het leven te beroven en worden de nazi's in het Derde Rijk bezongen als helden en voorbeelden voor de toekomst. Bands die al jaren een verbod boven het hoofd hangt wegens bijvoorbeeld Hitlerverering kunnen rustig hun gang gaan.