Hoop in eurocrisis na ommezwaai Sarkozy
De bereidheid van president Sarkozy om meer bemoeienis van Brussel toe te laten in de nationale begrotingen, wordt gezien als een ommezwaai van Frankrijk.
"Dit is echt een stap in de goede richting", zegt econoom Ivo Arnold. "Het lijkt me heel verstandig, want hiermee kan een weeffout in de euro worden hersteld."
De invoering van de euro had samen moeten gaan met een gezamenlijk begrotingsbeleid, zegt Arnold. "Er zijn wel afspraken over begrotingstekorten, maar die zijn met voeten getreden. Die werken dus niet."
Rente
Frankrijk moest tot nu toe niets weten van meer invloed van het EU-bestuur op de eigen begroting. Duitsland is wel voor meer begrotingsdiscipline. In de eurozone wordt met spanning naar Parijs en Berlijn gekeken, omdat de leiders Sarkozy en Merkel in de schuldencrisis de koers uitzetten.
Merkel zal straks het Duitse parlement toespreken. Maandag bespreekt ze met Sarkozy plannen die vandaag over een week worden voorgelegd aan de zeventien regeringsleiders in de eurzone.
Mogelijk komt daarin ook de rol ter sprake van de Europese Centrale Bank (ECB). Frankrijk wil dat de ECB zich actiever in de eurocrisis mengt door staatsobligaties op te komen van lidstaten in geldnood.
Voorgrond
"De markten wachten op een activere rol van de ECB", zegt Arnold. "De ECB wil wel, maar kan niet zolang de regeringsleiders daar geen toestemming voor geven."
De hoop dat de ECB meer op de voorgrond treedt, heeft de afgelopen dagen op de beurzen goed uitgepakt. "Je ziet dat de markten hierop reageren. Zo zijn de rentetarieven die de probleemlanden moeten betalen voor staatsobligaties gedaald."