NOS NieuwsAangepast

Recordwerkloosheid in eurozone

De werkloosheid in de eurozone is nog nooit hoger geweest dan nu. In oktober kwam het percentage werklozen uit op 10,3. Dat blijkt uit cijfers (pdf) van het Europees statistisch bureau Eurostat.

Het record komt niet uit de lucht vallen. Economen hadden het al verwacht. In september kwam de werkloosheid uit op 10,2 procent van de beroepsbevolking. In oktober vorig jaar stond de werkloosheid in de eurozone op 10,1 procent.

Jongeren

Die 10,3 procent komt neer op 16,3 miljoen mensen zonder werk. Dat is een toename van 126.000 personen ten opzichte van september. De werkloosheid is vooral onder jongeren onder de 25 jaar een probleem. Voor hen geldt een percentage van 21,4, ofwel 3,3 miljoen mensen.

De werkloosheid in de gehele Europese Unie van 27 landen viel lager uit dan die in de eurozone: 9,8 procent, tegen 9,7 procent een maand eerder. Het aantal werklozen in de EU bedroeg vorige maand 23,55 miljoen. De jeugdwerkloosheid stond op 22 procent.

Uitschieters

Nederland doet het erg goed met een werkloosheidspercentage van 4,8. Alleen Luxemburg (4,7 procent) en Oostenrijk (4,1 procent) doen het beter.

De hoogste werkloosheid in de EU werd gemeten in Spanje, liefst 22,8 procent. Ook Griekenland valt met 18,3 procent in negatieve zin op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl