'Euro-obligaties oplossing schuldencrisis'
Het eurostelsel zal een fundamentele hervorming ondergaan. Dat verwacht Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank. Mogelijk doet de Europese Commissie daar vandaag voorstellen voor.
Volgens Boonstra is het onvermijdelijk dat de eurolanden hun staatsschuld niet meer afzonderlijk financiëren, maar dat dit centraal gebeurt door de uitgifte van Europese staatsobligaties.
Als die zogenoemde eurobonds er niet komen, gaat het een keer lelijk mis, zegt Boonstra.
Uit de hand
De huidige schuldencrisis is een gevolg van de versnippering in de eurozone. "De zwakste schakel bepaalt de kwaliteit van het geheel en dat is nu Griekenland."
Door de grote staatsschuld moet Griekenland, net als enkele andere eurolanden, een hoge rente betalen voor nieuwe staatsleningen. De geldnood wordt daardoor nog groter dan die al is.
Het huidige stelsel is gevoelig voor speculatie, zegt Boonstra, en dat moet eruit worden gehaald. "Financiële markten hebben de neiging de boel uit de hand te laten lopen. Gemiddeld genomen is Europa financieel het sterkste blok ter wereld, maar doordat we het zo vorm hebben gegeven, zitten we toch in een enorme crisis."
Discipline
Het plan staat of valt met begrotingsdiscipline door de afzondelijke overheden, zegt Boonstra. "Essentieel is dat de landen elkaar kunnen dwingen zich aan de regels te houden."
Probleemlanden
Het is nu een ongelukkig moment om eurobonds in te voeren. Het zou betekenen dat probleemlanden ineens veel goedkoper uit zijn op de kapitaalmarkt, maar dat Nederland en Duitsland veel meer rente moeten betalen.
Bondskanselier Merkel is daarom tegen invoering op dit moment. Boonstra: "Als je het nu doet, moet dat in elk geval zonder Griekenland."