Europees Hof oordeelt over 'Eurowob'
Na zes jaar strijd zal het Europees Hof vandaag uitspraak doen in een rechtszaak tussen de NOS en het Europees Parlement. Met een beroep op de Eurowob (pdf) verzocht de NOS in 2005 om een lijst van alle leden van het Vrijwillig Pensioenfonds van het parlement. Dat verzoek wees het parlement af.
Daartegen is de NOS in beroep gegaan. In de procedure schaarden de Europese Ombudsman voor de bescherming van persoonsgegevens, de Finse en de Deense overheid zich achter de NOS.
Publieke druk
Het Vrijwillig Pensioenfonds voor Europese politici is al jaren omstreden. Oud-GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg vond het fonds een vorm van 'zelfverrijking'. Zij schreef in 2005 aan haar collega's: "Mensen die lid zijn van het Vrijwillig Pensioenfonds maken oneigenlijk gebruik van hun begrotingsrecht door zichzelf te verrijken zonder dat daar een prestatie tegenover staat".
Met een minimale inleg werd al na enkele jaren sparen een grote pensioenuitkering gegarandeerd. De tekorten die het fonds over de jaren opbouwde, werden regelmatig gevuld met geld uit de Europese begroting.
Onder grote publieke druk besloten Nederlandse Europarlementariërs in 2005 niet langer deel te nemen aan het fonds. Alleen de VVD'er Toine Manders tekende die gedragscode niet.
Persoonlijk belang
De NOS verzocht in 2005 om een kopie van de ledenlijst van het Vrijwillig Pensioenfonds. Het parlement weigerde dit, omdat het openbaar maken van de lijst de integriteit en privacy van de Europarlementariërs zou aantasten. Volgens de NOS is het lidmaatschap van het Vrijwillig Pensioenfonds een gevolg van het lidmaatschap van het parlement.
Daarnaast wordt het pensioenfonds voor een deel gefinancierd door de belastingbetaler en besluit het Europees Parlement over de wijze waarop het fonds gefinancierd wordt. In het verleden heeft het parlement de reserves van het fonds aangevuld met belastinggeld. Daarom is het belangrijk om te weten wie er een persoonlijk belang heeft bij het fonds.
Eerder oordeelde de Ombudsman al dat het parlement de gevraagde informatie waarschijnlijk niet kon weigeren.
Verdampt
Het pensioenfonds voor Europarlementariërs had op 31 december 2009 een reservegat van ruim 85 miljoen euro. Om de problemen aan te pakken is de pensioenleeftijd verhoogd naar 63 jaar, maar die stap gaat lang niet ver genoeg. Uit een eigen berekening van het parlement blijkt dat de reserves van het fonds tussen 2020 en 2025 volledig zijn verdampt.