NOS NieuwsAangepast

Vrouwen massaal naar 'crisis'-Winter Fair

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Zo'n 70.000 bezoekers worden er verwacht de komende dagen op de elfde editie van de Margriet Winter Fair in de Utrechtse Jaarbeurs. Voor veel vrouwen is het een gezellig dagje uit. Maar dit jaar is het evenement toch anders dan anders. Door de economische crisis is er veel aandacht voor duurzaamheid, recycling.

Zo zijn er bijvoorbeeld workshops over het maken van portemonnees of sieraden van oud papier, oude tapijttegels en dat soort materiaal. Ook is er een plek om oude kleren in te leveren en andere te kopen. "Om een beetje een eind te maken aan de weggooimaatschappij. Een hoop zaken kunnen we gewoon hergebruiken in plaats van ze weg te gooien", aldus de organisatie.

Zorgen

De crisis lijkt hier ver weg met al die kerstverlichting (vier kilometer in totaal), 17.000 stukjes apfelstrudel, 50.000 bakken koffie en 200 megakerstballen. Behalve als je het echt aan de mensen vraagt, dan komen toch de zorgen over de crisis naar boven.

De één vreest voor zijn baan, een ander niet, maar is toch voor de zekerheid al aan het bezuinigen geslagen: de krant eruit, het abonnement op een damesblad gestopt, minder uit eten en naar de bioscoop. "Ik laat de auto vaker staan", zegt een andere mevrouw. "Vroeger deed ik alles met de auto, nu pak ik de fiets." Er zijn ook vrouwen die erover denken langer te gaan werken: 30 uur in plaats van 24. Al moet dat maar mogelijk zijn op het werk.

Ook is er een workshop met de titel Work4Woman. In samenwerking met uitzendbureau Tempo Team kunnen vrouwen die opnieuw aan het werk willen, leren hoe ze zich zo goed mogelijk kunnen kleden en presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

Plezier

Maar voor de rest is het gewoon veel plezier in de Jaarbeurs: modeshows, 300 winkeltjes waar je fairtradeproducten kunt kopen, make-up, decoratie voor in huis, kleding en bedlinnen. Er is grote behoefte aan, want de meeste bezoekers keren huiswaarts met tassen vol prullaria en (ongetwijfeld) waardevolle spullen. Verder treden er tal van artiesten op als Jan Smit, Danny de Munck en Lange Frans. En de abonnees van Margriet kunnen kennismaken met columnisten van het blad en schrijvers als Arie Boomsma en Yvonne Kroonenberg.

"Het belooft een fantastische inspirerende week te worden", zegt Margriet-hoofdredacteur Leontine van den Bos trots. "Dit is toch een mooie plek om in de stemming te komen voor Sinterklaas en Kerst?"

Een minpuntje: die paar mannen die er lopen en vaak gebruikt worden als pakezel, missen een apart hoekje voor de mannen. Of de organisatie daar volgend jaar even op wil letten..

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl