Donner: waterschappen nu niet ter discussie
Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil in deze kabinetsperiode niets doen aan de waterschappen. Dat bleek tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Een meerderheid van de Kamer is voorstander van de opheffing van de waterschappen. D66 heeft vandaag een motie ingediend waarin minister Donner gevraagd wordt met een voorstel te komen om de waterschappen onder te brengen bij de provincies. "Dit betekent het einde van de waterschappen," zei het PVV-Kamerlid Brinkman. De PvdA en de SP hebben de motie medeondertekend. Minister Donner wil echter niet aan de motie tegemoetkomen, en ontraadde deze.
Te duur
De partijen vinden de waterschappen, de oudste bestuurslaag van Nederland, overbodig en te duur. D66 gaat ervan uit dat er jaarlijks 500 miljoen euro kan worden bespaard als de taken van de waterschappen worden ondergebracht bij de provincies. De provincies zijn zeer goed in staat om het werk van de waterschapsbestuurders over te nemen, vindt een meerderheid van de Kamer.
Donner vindt afschaffing een slecht signaal, juist nu de waterschappen via het bestuursakkoord hebben getekend voor een bezuiniging van 750 miljoen euro. Het is ook meer voor het ministerie van Infrastructuur, aldus Donner, dat juist een wetsvoorstel in de maak heeft voor waterschapsverkiezingen door de gemeenteraden.
De 26 waterschappen zijn verantwoordelijk voor de waterhuishouding in Nederland. Dijkgraven beoordelen onder meer of er in een gebied extra gemalen moet worden om het grondwater op peil te houden. De opkomst voor de aparte waterschapsverkiezingen is laag.
Bestuurslaag
Er is al langer discussie over de waterschappen, in de ogen van velen een overbodige bestuurslaag. In de verkiezingsprogramma's van de PVV, PvdA, SP en D66 wordt ook voorgesteld om in de toekomst de provincies verantwoordelijk te maken voor het waterbeheer.
In het regeerakkoord van VVD en CDA is afgesproken dat de waterschappen blijven bestaan. Het kabinet wil wel het aantal bestuurders van waterschappen verminderen. Gedoogpartij PVV is het niet eens met het kabinet. "Het staat ons vrij om voor opheffing te pleiten," zegt Brinkman.
Volgens PvdA-Kamerlid Heijnen is het de zoveelste keer dat de PVV de bestuurlijke plannen van het kabinet torpedeert. De PVV is ook tegen de Randstadprovincie, een plan van minister Donner. "Dit kabinet faalt als het om bestuurlijke vernieuwing gaat," aldus Heijnen.