NOS NieuwsAangepast

Het pensioenfonds moet jonger!

Pensioen is iets voor oude mensen. Jongeren boeit dat allemaal niet zo veel. Maar dat is eigenlijk gek, want er wordt druk gesproken over de pensioenen en daar krijgen juist de jongeren van nu mee te maken. Daarom willen CNV jongeren en FNV Jong meer jongeren in de besturen van de pensioenfondsen hebben. Volgens de twee vakbonden is minder dan twee procent van de pensioenbestuurders jonger dan 35.

Daarom start vanavond een Pensioen Masterclass om jonge professionals klaar te stomen voor een positie in pensioenbesturen. Uit 70 aanmeldingen zijn twintig jonge mensen gekozen die aan de masterclass gaan deelnemen. Ze zijn allemaal tussen de 18 en 35 en krijgen cursus in de boardroom van het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, waar alle ambtenaren bij zitten.

Masterclass

De Pensioen Masterclass bestaat uit zeven avonden, waarin de pensioenkennis wordt vergroot. "Tijdens deze bijeenkomsten krijgen ze uitleg van financiële kopstukken over onder meer de historie en toekomst van het stelsel, de verschillen tussen collectief en individueel en de mogelijkheden rondom pensioencommunicatie", zegt IJmert Muilwijk van CNV Jongeren.

Na afloop worden de twintig in een deelnemersraad of pensioenbestuur gezet. De deelnemersraad behartigt de belangen van de deelnemers van een pensioenfonds. Zij vertegenwoordigt belangenorganisaties van werknemers en gepensioneerden. Bij het ABP bestaat de raad uit 36 personen: 22 vertegenwoordigers van werknemers en 14 vertegenwoordigers van gepensioneerden. "Na een paar jaar in zo'n raad, ben je wel rijp voor een bestuursfunctie", zegt Muilwijk.

Pensioenfondsen

Nederland kent ongeveer 450 pensioenfondsen en dus een paar duizend bestuurders. Zij worden benoemd door de vakbonden en de werkgeversorganisaties en werken onafhankelijk van de organisatie waaruit zij voortkomen. De jongeren die meedoen aan de Masterclass moeten dus wel lid zijn van de vakbond.

Minister Kamp van Sociale Zaken kwam eind oktober met een wetsvoorstel die dit een beetje zal veranderen. Het wetsvoorstel kent twee bestuursmodellen waaruit de pensioenfondsen in de toekomst kunnen kiezen. Het eerste model is een aanpassing van de bestaande bestuursvorm waarin werkgevers, werknemers en pensioengerechtigden zijn vertegenwoordigd. Daar kunnen ook externe deskundigen aan worden toegevoegd. Het tweede model is nieuw en houdt in dat een pensioenbestuur volledig bestaat uit externe beroepsbestuurders. Dit bestuur wordt gecontroleerd door een belanghebbendenorgaan, bestaande uit werkgevers, werknemers en pensioengerechtigden.

Door: Arno

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl