NOS NieuwsAangepast

'Schepen Francis Drake gevonden'

Amerikaanse archeologen zeggen dat zij twee scheepswrakken hebben ontdekt van de vloot van de legendarische Britse kapitein Francis Drake. De vondst werd vorige maand gedaan voor de kust van Panama.

Sir Francis Drake, die leefde van 1540 tot 1596, is één van de grootste zeehelden uit de Britse geschiedenis. Hij voer als een van de eersten de wereld rond en bracht de Spaanse Armada een gevoelige klap toe in 1588.

Hij maakte tijdens zijn expedities veel Spaanse schepen buit, die waren geladen met zilver en andere kostbaarheden. Spanje ziet hem dan ook als piraat.

Gestrand

Met behulp van apparatuur die anders wordt gebruikt om naar olie te speuren in de zeebodem vonden de archeologen stukken scheepsromp van in totaal 24 meter. Het zou gaan om de schepen de Elizabeth en de Delight.

De vergane schepen zijn gemaakt op de manier die gangbaar was in de 16de eeuw. Ook werd er aardewerk uit die tijd gevonden.

Bovendien lijkt het erop dat de schepen bewust op een zandbank zijn gestrand en in brand zijn gestoken. Drakes mannen zouden dat hebben gedaan om te voorkomen dat hun vloot in handen van de vijand zou vallen.

Grafkist

De onderzoekers speuren nog naar de bijzondere grafkist van de kaperkapitein. Volgens de overlevering werd Drake in volle wapenrusting in een loden kist gelegd toen hij was bezweken aan dysenterie.

Omdat Drake zijn zeemansgraf zou hebben gekregen in de buurt van de wrakken, hopen de archeologen de loden kist op de zeebodem te vinden.

"We vonden iets wat erop leek, zelfde breedte, lengte en hoogte", vertelt een van de speurders, "maar dat bleek een stuk beton te zijn. Om gek van te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl