NOS NieuwsAangepast

Meldkamers politie onderbezet

Door redacteur justitie Ilan Sluis

Veel van de ruim twintig meldkamers van de politie in Nederland zijn vaak onderbezet, met name in de avond en het weekend. Politievakbond ACP trekt hierover aan de bel, nadat agenten van korps Utrecht hun beklag hadden gedaan bij de korpsleiding. Volgens ACP-voorman Gerrit van de Kamp staan de klachten van de Utrechtse agenten niet op zichzelf en moet minister Opstelten van Veiligheid en Justitie snel ingrijpen.

Veel meldkamers worden samengevoegd, maar hoeveel er overblijven en waar ze komen, is onduidelijk. Door de onzekerheid is het verloop onder het personeel groot en kan er geen nieuw personeel gevonden worden. Politievakbond ACP wil dat minister Opstelten snel een beslissing neemt over de toekomstige inrichting van het meldkamersysteem en de vestigingsplaatsen.

Onveilige situaties

Voor politiemensen van het korps in Utrecht is inmiddels de maat vol. Agenten op straat maken zich flinke zorgen over hun veiligheid. Volgens hen is de meldkamer met name 's avonds en in het weekend onderbezet. Daardoor ontstaan regelmatig onveilige situaties.

Zo komt het voor dat agenten op een auto afmoeten, maar dat het checken van een kenteken door de meldkamer zo lang duurt dat agenten zonder informatie op de inzittenden afgaan.

Ondernemingsraad

Utrechtse agenten hebben het probleem via de ondernemingsraad aangekaart bij de politietop. De politie Utrecht erkent de onderbezetting op de meldkamer. Ook in Utrecht zou het komen door onzekerheid over de locatie van een nieuw te bouwen meldkamer.

Besluiten over die meldkamer worden telkens uitgesteld door het samengaan van het korps Utrecht met Flevoland en Gooi- en Vechtstreek in het kader van de vorming van de Nationale Politie. Hierdoor zou het moeilijk zijn om nieuw personeel te werven voor de meldkamer. De politietop wil op korte termijn maatregelen nemen. Waar die maatregelen uit bestaan, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl