NOS NieuwsAangepast

Sony en Ericsson uit elkaar

Sony en Ericcson gaan uit elkaar. Het Japanse technologiebedrijf neemt het belang van 50 procent van het Zweedse telecommunicatiebedrijf Ericsson in het samenwerkingsverband over.

Hiermee wordt de producent van mobiele telefoons volledig eigendom van Sony. Het Japanse bedrijf wil met de overname smartphones beter laten samenwerken met zijn andere apparaten als tabletcomputers, televisies en pc's. Sony krijgt ook vijf patenten in handen door de deal.

Ericsson ontvangt ruim een miljard euro voor zijn aandeel in Sony Ericsson. De Zweden willen zich voortaan exclusief gaan richten op de markt voor draadloze apparaten.

Positief

Beurzen reageerden positief op het besluit: in Stockholm steeg het aandeel Ericsson ruim vijf procent, op de Japanse Nikkei-index deed Sony hetzelfde.

Het samenwerkingsverband werd tien jaar geleden opgezet. Volgens Ericsson was de synergie van de overeenkomst echter uitgewerkt door de veranderende telefoonmarkt.

"Toen was het logisch om Sony's kennis van de consumentenmarkt te combineren met Ericssons telecomexpertise", stelt Ericsson-baas Vestberg. "Nu is het een even logische stap om Sony ons deel over te laten nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl