Bleker houdt vast aan Hedwigepolder
Staatssecretaris Bleker past de plannen voor natuurherstel rond de Westerschelde niet aan. Hij zei dat in reactie op een brief van de Eurocommissaris van Milieu.
Die zet grote vraagtekens bij het kabinetsplan om in plaats van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen twee polders bij Vlissingen onder water te zetten. De eurocommissaris denkt dat dat niet genoeg natuurcompensatie oplevert voor de verdieping van de Westerschelde.
Tegenvaller
Bleker zei in de Tweede Kamer dat de kritische brief hem is tegengevallen, maar hij past volgens hem wel in het overleg dat met de Europese Commissie aan de gang is. Hij wees erop dat Nederland formeel geen toestemming van Brussel nodig heeft.
De staatssecretaris kwam in juni met zijn alternatieve plannen als compensatie voor het natuurverlies door het uitdiepen van de Westerschelde.
Met Vlaanderen was aanvankelijk afgesproken dat de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder onder water zou worden gezet, maar Bleker vindt het zonde om daarvoor 300 hectare landbouwgrond op te offeren.
Antwerpse haven
In plaats daarvan wil hij 150 hectare bij Vlissingen onder water zetten en 120 hectare nieuwe natuur aanleggen. Eurocommissaris Potocnik van Milieu vindt dat het plan onvoldoende onderbouwd is. Bleker wil nu verder onderzoek doen.
Al jaren wordt gediscussieerd over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. In 2005 hebben Nederland en Vlaanderen een verdrag ondertekend over de verdere uitdieping van de Westerschelde. België wilde de Antwerpse haven beter bereikbaar maken voor grotere zeeschepen.
Om de natuurschade te compenseren werd afgesproken de Hedwigepolder onder water te zetten, maar het verzet in Zeeland tegen het doorsteken van dijken is groot.