NOS NieuwsAangepast

Koerden fel over optreden politie

Koerden in Amsterdam hebben kritiek op de politie. Ze eisen een onderzoek naar de rellen van zondag bij een demonstratie van Turkse Nederlanders tegen de Koerdische PKK.

Het protest was op het Museumplein maar ongeveer tachtig betogers gingen ook naar het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam (KNCCA) aan de Sloterkade. Daar raakte een deel van hen slaags met Koerden en moest de politie tussenbeide komen.

Het Koerdisch centrum noemt het onbegrijpelijk dat de politie niet eerder ingreep. "Het is onverantwoordelijk en onbegrijpelijk dat de politie toestond dat deze nationalistische relschoppers van het Surinameplein tot de voordeur van KNCCA konden komen", zegt het bestuur in een verklaring.

Pepperspray

Ook zouden agenten bezoekers van het Koerdisch cultureel centrum de stuipen op het lijf hebben gejaagd toen ze met pepperspray het gebouw binnenstormden. De bezoekers voelden zich als aanvallers behandeld en de Koerdische kinderen en vrouwen raakten helemaal in paniek, zegt het bestuur.

De Koerden vragen de Nederlandse autoriteiten in hun verklaring om bescherming en eisen een onderzoek "naar het zwakke en onrechtmatige optreden van de politie''.

In gesprek

Volgens de politie kwamen de agenten op de Sloterkade letterlijk klem te zitten tussen de twee vechtende groepen en moesten ze zich verdedigen. Daarbij raakten ook agenten gewond.

Van de vijf arrestanten zitten er nog drie vast. Het is niet duidelijk of het Koerden of Turken zijn. De politie zegt dat ze is in gesprek is met beide partijen over de gebeurtenissen van zondag en roept Turken en Koerden op om de rust te bewaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl