Financiële sector schrikt niet van bijdrage Griekenland
Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen reageren gelaten op het plan dat de financiële sector 50 tot 60 procent van hun investeringen in Griekse staatsobligaties zou moeten afschrijven. Veel van de betrokken partijen hebben er al rekening mee gehouden en deels hun verlies genomen.
De getallen circuleerden dit weekend tijdens de eurotop, waar gesproken werd over de oplossing van de eurocrisis. De mogelijke afwaardering op staatsobligaties is daar een onderdeel van.
Minister De Jager vindt ook dat banken meer moeten bijdragen aan het noodpakket voor Griekenland. In juli werd nog afgesproken dat banken 21 procent van hun investeringen in Grieks staatspapier zouden afschrijven.
Banken
ING heeft de blootstelling op Grieks staatspapier al naar marktwaarde afgewaardeerd. Daarmee gaat de bank dus uit van een veel lager bedrag dan ze ooit hebben uitgegeven. En dat afwaarderen blijft de bank ook doen. Volgens de laatste stand van zaken zit de ING Groep voor 700 miljoen euro in Griekse staatsobligaties.
SNS Reaal laat weten dat het effect van een grotere afwaardering beperkt zou zijn. Een percentage van een beperkt bedrag blijft een beperkt bedrag, aldus de woordvoerder. Deze bank had halverwege de zomer nog 43 miljoen euro aan Griekse staatsobligaties uitstaan.
ABN Amro heeft zelfs helemaal geen Griekse staatsobligaties meer. Wel heeft de bank leningen uitstaan bij Griekse bedrijven. Die leningen zijn door de Griekse overheid gegarandeerd. Zolang die bedrijven hun rentes blijven betalen, maakt ABN Amro er dus nog geen verlies op. Maar de woordvoerder wijst er wel op dat het niet helemaal los van elkaar is te zien. Als de overheid failliet gaat, zal dat ook impact op die bedrijven kunnen hebben.
De Rabobank wil geen commentaar leveren, maar benadrukt dat de bank ten opzichte van andere banken weinig Grieks staatspapier bezit. Op dit moment heeft de bank nog 111 miljoen euro uitstaan.
Verzekeraars
Voor de verzekeraars geldt dat ze hun obligaties meestal niet volgens de echte waarde, maar volgens de marktwaarde in hun administratie opnemen. Daarmee gaan de verzekeraars eigenlijk al uit van een verlies. Verzekeraar Achmea heeft inmiddels meer dan de afgesproken 21 procent afgeschreven. Mocht de grotere bijdrage inderdaad doorgaan, dan zullen de gevolgen volgens Achmea "zeer beperkt" zijn. Slechts 0,3 procent van alle staatobligaties die Achmea bezit, zijn Grieks.
ASR velt geen oordeel over het plan, maar stelt eveneens dat de consequenties "zeer beperkt" zullen zijn.
Aegon noemt de eigen belangen in Griekenland een "immateriële blootstelling". Aan het einde van het afgelopen kwartaal ging het om 4 miljoen euro.
Volgens Delta Lloyd heeft een hogere eigen bijdrage geen effect, omdat de verzekeraar de eigen obligaties al op de marktwaarde waardeert. Wat ze moeten afschrijven, zal nooit meer dan 54 miljoen euro zijn.
Pensioenfondsen
De pensioenfondsen worden vaak in één adem met de banken en verzekeraars genoemd. Maar volgens het Ministerie van Financiën en de Pensioenfederatie gaat de hogere bijdrage waarschijnlijk aan de pensioenfondsen voorbij.
De Pensioenfederatie meldt dat veel fondsen deze zomer hun belangen in Griekenland al hebben afgebouwd of helemaal van de hand hebben gedaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de fondsen PMT en Zorg en Welzijn.
Pensioenfonds ABP voor overheid en onderwijs zegt dat het "geen grote klap" oplevert als hun belangen in één klap met tientallen procenten worden afgewaardeerd. PME, het Pensioenfonds van de Metalektro, heeft slechts 0,1 procent van het totale vermogen in Grieks staatspapier belegd. Ook de blootstelling van dit fonds is beperkt.