NOS NieuwsAangepast

'Groot-Brittannië zit in een eurospagaat'

De aanvaring dit weekend tussen de Britse premier Cameron en de Franse president Sarkozy laat zien dat Groot-Brittannië in een moeilijke spagaat zit wat betreft de euro en de Europese Unie.

Premier Cameron wil niet te verwikkeld raken in euro-aangelegenheden, maar is ook bang dat Duitsland en Frankrijk buiten hem om beslissingen nemen. "De enige manier om te voorkomen dat ze buitenspel gezet worden, is om aan tafel te zitten", stelt Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten. "Maar als je aan tafel zit, moet je eigenlijk ook meedoen met de afspraken."

De Britten zijn EU- en eurosceptisch en hebben de Europese munt dan ook niet ingevoerd. Het land koestert zijn onafhankelijke positie, maar is tegelijkertijd bang dat de macht binnen de EU te veel bij Duitsland en Frankrijk komt te liggen, omdat die twee landen in het kader van de eurocrisis nu samen aan het bepalen zijn welke richting het op moet met de EU.

De Franse president zei dit weekend dat de Britten zich te veel bemoeien met het overleg over de euro. Cameron had zijn twijfels geuit over de aanpak van de financiële problemen door de landen uit de eurozone. "We zijn het zat dat je ons bekritiseert en zegt wat wij moeten doen", zou Sarkozy tegen Cameron hebben gezegd. "Je zegt dat je de euro haat, je wilde je niet aansluiten en nu wil je je bemoeien met onze bijeenkomsten."

Gedwongen meedoen

"Groot-Brittannië zit absoluut in een spagaat", zegt Arnoud Boot. "Lid zijn van de EU betekent dat je uiteindelijk eigenlijk ook de euro moet invoeren. Groot-Brittannië heeft op die regel een uitzonderingspositie gekregen. Maar de Britten zullen linksom of rechtsom gedwongen worden mee te doen aan afspraken over het controleren van begrotingen en het in de gaten houden van elkaars economieën, want anders zitten ze niet meer aan de onderhandelingstafel."

Groot-Brittannië kan ook niet doen alsof het land niks met de eurocrisis te maken heeft. "De EU is heel belangrijk voor het land", zegt Boot.

"Europa is een buitengewoon belangrijke exportmarkt voor Groot-Brittannië. Als het in de eurolanden economisch slecht gaat dan kan Groot-Brittannië minder naar die landen exporteren omdat de vraag omlaag gaat. En als de euro wegzakt en het pond dus sterker wordt, worden Britse producten relatief duurder. Daardoor wordt het nog moeilijker voor de Britten om de export op peil te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl