'De wereld gaat kapot'
Door redacteuren Emil van Oers en Imke van Hoorn
Egyptische vlaggen als steun voor de Egyptische revolutie, Che Guevaravlaggen, Bob Marleyteksten, een spandoek met 'Dood aan Kadhafi'. En daar tussendoor de bekende kreet van de Occupy Wall Street-demonstraties: 'We are the 99%'.
Het is een uiteenlopende groep mensen die zich heeft verzameld op het Beursplein in Amsterdam.
Solidariteit
Zo is er een Chileense studente die meedoet uit solidariteit met de studenten in haar land. "In Chili wordt al maanden gedemonstreerd voor gelijke kansen in het onderwijs. De demonstraties worden neergeslagen. Dat gebeurt niet alleen bij ons, dat gebeurt in de hele wereld. Er zijn geen gelijke kansen en er is geen solidariteit."
Een betoger houdt een lange toespraak tegen racisme. Een groep Arabische jongeren vraagt aandacht voor de Arabische lente. Weer andere demonstranten delen flyers uit met 'de waarheid achter 9/11'.
Hebzucht
Maar tussen de uiteenlopende idealen, overheersen borden met spreuken als 'Tegen hebzucht' en 'Het neoliberalisme is de nieuwe slavernij'. En daarmee hebben de demonstranten wel degelijk iets gemeen, namelijk de onvrede over het falend toezicht van de politiek op de financiële sector waardoor de overgrote meerderheid van de bevolking gedupeerd wordt. De deelnemers stellen bankiers en sommige bedrijven verantwoordelijk voor de financiële crisis.
Slaaf
Een demonstrant uit Brussel: "Vandaag wordt niet alleen in Amsterdam, maar in de hele wereld gedemonstreerd tegen het bancaire systeem. Vorige week hebben wij in België voor 4 miljard de Dexia Bank overeind gehouden. Dat geeft aan dat de overheid een slaaf is van het monetaire systeem en dat wij daarvoor opdraaien. Als jij en ik in de financiële problemen zitten, redt niemand ons".
Henk (70): "Ik vind het fantastisch dat de jeugd nu eindelijk eens opstaat voor datgene waar ik al mijn hele leven voor vecht". Hij ziet "de wereld kapot gaan" en dat komt volgens hem door het kapitalisme: "Dat zou iedereen welvaart brengen, maar na al die jaren zien we niets dan onderdrukking en armoede in de wereld".
We are the 99%
Op het plein heerst een groot saamhorigheidsgevoel, een sterk gevoel van 'We are the 99%'. In de loop van de middag lijkt het drukker te worden. De sfeer is goed. Er wordt een kwartier lang geapplaudiseerd, muziek gemaakt en gejoeld om het protest 'aan de hele wereld te laten horen'. De politie is aanwezig, maar kijkt rustig toe.
Een aantal demonstranten loopt rond met rugzakken en is vastbesloten om - net als de demonstranten in New York - de nacht door te brengen op het Beursplein. De gemeente Amsterdam heeft daar toestemming voor gegeven en zelfs toiletten op het plein geplaatst. Hoeveel betogers uiteindelijk hun koepeltentje zullen opzetten, is de vraag. Het kan vannacht in ieder geval flink koud worden.