NOS NieuwsAangepast

'Ons land romantiseert prostitutie'

Bestuurders moeten eerlijk zijn over misstanden in de prostitutie. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.

De PvdA'er houdt zich in Amsterdam bezig met de problemen op de Wallen. Volgens Asscher verzwijgen of ontkennen bestuurders misstanden en doen ze alsof alles in orde is, omdat prostitutie in Nederland legaal is. In Trouw zei Asscher vanochtend dat het een 'nationale vergissing' is dat onze omgang met prostitutie thuishoort in het rijtje 'vrijheid, blijheid en tolerantie'.

Gedwongen

"Bijna alle Hongaarse vrouwen die in de prostitutie werken, en dat zijn er nogal veel, doen dat gedwongen", zei Asscher vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Zeker de helft van de vrouwen wordt gedwongen zich te prostitueren, schrijven twee onderzoeksjournalisten in het boek 'Slaven in de Polder' dat volgende week uitkomt. Onder Oost-Europese vrouwen ligt dat percentage nog hoger.

"Meisjes zijn bang voor de overheid, omdat die in hun land vaak niet te vertrouwen is. Ze zijn vaak moederziel alleen, omdat ze hun paspoort en telefoon hebben moeten inleveren. Ze huren ergens voor veel te veel geld een kamer en worden met een taxi op en neer gebracht. Als je je probeert te verplaatsen in hun positie, snap je dat ze niet even aan de bel trekken."

Prostitutiewet

Asscher is blij met de nieuwe prostitutiewet, waarover de Eerste Kamer binnenkort stemt. "Die wet is iets wat we tien jaar geleden hadden moeten doen, toen prostitutie gelegaliseerd werd. We hebben toen optimistisch gedacht: 'als je het reguleert komt het wel goed'. Terwijl je in feite daarmee faciliteert dat op grote schaal vrouwen misbruikt worden."

De wet geeft de mogelijkheid om prostituees verplicht uit te nodigen voor een gesprek en ze te registreren. "Daarmee is het probleem niet opgelost, maar krijg je wel een veel beter beeld. We gaan het in Amsterdam serieus aanpakken om alle vrouwen eruit te pikken die het werk niet vrijwillig doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl