NOS NieuwsAangepast

Obama spreekt Abbas en Netanyahu

President Obama zal er bij de Palestijnen nog één keer op aandringen om af te zien van hun aanvraag voor het volledig VN-lidmaatschap. De Amerikaanse president zal dat later vandaag zeggen in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN.

Na zijn toespraak heeft Obama aparte ontmoetingen met de Palestijnse president Abbas en de Israëlische premier Netanyahu. Naar verwachting zal hij Abbas vragen om niet aan te dringen op een stemming in de Veiligheidsraad, als de aanvraag wordt ingediend.

Veto

Sinds 1974 hebben de Palestijnen in de VN de status van waarnemer en ze willen die nu uitbreiden tot volledig lidmaatschap. De Verenigde Staten zijn daar mordicus tegen. Om te voorkomen dat het land een veto moet gebruiken bij een stemming in de Veiligheidsraad probeert Obama nu de Palestijnen te bewegen hun verzoek in te trekken of te wijzigen.

De VS is zo sterk tegen, omdat de kwestie een centrale rol speelt in het vredesproces in het Midden-Oosten. Israël verzet zich tegen de komst van een Palestijnse staat.

"Aan zowel de Israëlische premier als de Palestijnse president zal Obama uitleggen waarom wij denken dat een aanvraag bij de VN niet de juiste weg is om een eigen Palestijnse staat te realiseren", zei een regeringswoordvoerder.

Ontmoeting?

Gisteren lieten premier Netanyahu en president Abbas weten bereid te zijn tot een ontmoeting in New York, waar beiden deze week zijn voor de VN-vergadering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl