NOS NieuwsAangepast

COA-baas Albayrak herkent kritiek niet

COA-bestuursvoorzitter Nurten Albayrak herkent zich totaal niet in een angstcultuur binnen het COA, zoals die door meerdere bronnen tegenover de NOS is geschetst.

Dat blijkt uit twee uitvoerige e-mails die Albayraks woordvoerder Jan Willem Anholts namens haar en het COA naar NOS Nieuws heeft gestuurd. Albayrak wil niet zelf reageren. Wel mogen de e-mails van 12 september (.pdf) en 13 september (.pdf) worden gepubliceerd.

Klachten

In de eerste e-mail wordt gesteld dat het COA als uitvoeringsorganisatie met een complexe opdracht "een stevige en een daadkrachtige leiderschapsstijl nodig (heeft), die zich laat kenmerken door transparantie, besluitvaardigheid en mensgerichtheid". Bij geen van de daartoe geëigende instanties (klachtencommissies, vertrouwenspersonen, Raad van Toezicht) zijn klachten binnengekomen "die betrekking hebben op de bestuursstijl van de voorzitter en andere zaken die worden beweerd", aldus de verklaring.

In een latere verklaring (.pdf) van de Raad van Toezicht van het COA, die zich overigens vierkant achter Albayrak opstelt, wordt die bewering dat er geen klachten zijn binnengekomen, genuanceerd.

"De vicevoorzitter heeft destijds een gesprek gehad met twee medewerkers van het COA. Zij vroegen dit gesprek aan op persoonlijke titel. Van een delegatie was geen sprake. Volgens de daarvoor geldende procedure is dit gesprek vertrouwelijk gevoerd. De 'bestuursstijl' van de bestuursvoorzitter was geen onderwerp van gesprek."

Directie

Het grote verloop onder de directeuren schrijft het COA toe aan het krimpen van de organisatie. Waar eerst zo'n 5000 mensen bij het COA werkten, zijn dat er nu nog 1700.

"In lijn met de krimp van de organisatie is het aantal directeuren van zestien naar zeven teruggebracht (...) Van de twintig directeuren verlieten negen directeuren sinds 2003 het COA in verband met een carrièrestap; van zeven interim-directeuren liep het contract af, twee directeuren hebben het COA in onmin zonder een vertrekregeling verlaten, van één directeur werd de proeftijd niet verlengd en één directeur verliet het COA met een vertrekregeling."

Naar aanleiding van een vraag van de NOS wordt de samenstelling van de directie in de tweede e-mail (.pdf) gepreciseerd.

"Begin 2004 waren er negen leden van de directieraad: één hoofddirecteur, twee directeuren Opvang, vijf stafdirecteuren en een directeur Huisvesting. Sinds 2006 telt de directieraad acht leden: vier directeuren op uitvoerend niveau en vier vanuit de staven. Tegenwoordig bestaat de directieraad uit zeven directeuren en een hoofd Internal Audit."

De verantwoordelijke minister Leers wil niet reageren. De Ondernemingsraad van het COA zegt in een verklaring (.pdf) geschrokken te zijn van de heftigheid van de informatie over de werksfeer die de NOS heeft gekregen.

"De medezeggenschap is verontrust over het feit dat medewerkers de noodzaak hebben gevoeld om te kiezen voor de weg van de media. De medezeggenschap is met de bestuurder constructief in gesprek over het onderwerp sociaal emotionele veiligheid binnen het COA."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl