Turkse premier komt op voor de Palestijnen
"Erkenning van de Palestijnse staat is geen keuze, het is een verplichting". Dat is de mening van de Turkse premier Erdogan, die het tijdens een toespraak voor de Arabische Liga opnieuw opnam voor de zaak van de Palestijnen.
Erdogan liep in zijn toespraak vooruit op een stemming die later deze maand wordt gehouden bij de VN over het lidmaatschap van de Palestijnse natie bij de Verenigde Naties. "Het is tijd om de Palestijnse vlag te hijsen bij de VN", zei Erdogan. De Verenigde Staten en met name Israël zijn tegen het lidmaatschap van de Palestijnen.
Verslechterd
De verhoudingen tussen Turkije en Israël zijn dramatisch verslechterd sinds het incident waarbij de Israëlische marine negen Turkse activisten doodschoot. De activisten wilden per boot de Israëlische blokkade van de Gazastrook doorbreken.
De afgelopen weken heeft Israëls positie in de regio in snel tempo grote averij opgelopen. Tot die tijd golden Turkije en Egypte als Israëls belangrijkste bondgenoten. Maar nu heeft Turkije Israëls ambassadeur eruit gegooid en de militaire samenwerking opgeschort. En in Egypte was het niet de staat, maar de straat die Israëls ambassadeur de wacht aanzegde, met een woedende menigte die zijn ambtswoning bestormde.
Volgens Erdogan heeft Israël zijn toenemende isolement geheel aan zichzelf te wijten. Israël "moet de prijs betalen" voor zijn weigering om excuses aan te bieden voor het doden van de activisten, zoals Turkije heeft gevraagd.
Rondreis
Van een echte breuk is het nog niet gekomen, maar Israël ziet wel met lede ogen hoe Turkije de banden met Egypte flink aanhaalt. Erdogan is in Caïro vanwege een rondreis langs de landen waar de Arabische Lente voor de val van de oude machthebbers heeft gezorgd: Egypte, Tunesië en Libië.
Erdogan wil dat Turkije een leidende rol krijgt in de Arabische wereld. Hij zal de landen de helpende hand bieden in de vorm van handen, investeringen en financiële steun. Verder hoopt hij dat de Arabische wereld kan leren van Turkije's eigen democratische hervorming.
Nederlandse reactie
Minister Rosenthal stelt dreigende taal van Turkije in de richting van Israël niet op prijs. Dat heeft hij het land ook laten weten, zei hij in de Tweede Kamer.
Rosenthal zei in de Kamer dat hij tegen hulpkonvooien naar Gaza is. Alle betrokken partijen moeten zich terughoudend opstellen, voegde hij eraan toe.