NOS NieuwsAangepast

Massale stroomstoring in de VS

Hier was er een aardbeving, maar in het zuidwesten van Amerika hebben ze pas problemen. Ruim 5 miljoen mensen hebben zonder stroom gezeten in Californië en Arizona, en in Mexico. Dat leidde tot chaos op de wegen. Twee kernreactors in Californië zijn stopgezet.

De problemen begonnen tegen 16.00 uur lokale tijd, rond 21.30 uur hadden ze in sommige delen van Arizona weer stroom en ook in San Diego County lijkt het op sommige plekken langzaamaan weer te gaan werken. Maar volgens de autoriteiten kan het wel tot zaterdag duren voordat echt iedereen weer stroom heeft.

Het leven in San Diego staat vrijwel stil: alle uitgaande vluchten zijn geschrapt, inkomende vluchten kunnen nog wel landen. De burgemeester heeft inwoners geadviseerd om de auto te laten staan en het mobiele telefoonverkeer te beperken. In Los Angeles zijn de treinen stopgezet omdat de verkeerssignalen niet meer werken. Veel mensen moesten ook gered worden uit liften en achtbanen in attractieparken.

De Baja-regio en Tijuana en in het noorden van Mexico, dat grenst aan San Diego, zit ook op het stroomnet van Amerika, vandaar dat daar ook de boel uitviel.

Foutje

De oorzaak van de stroomstoring wordt nu onderzocht; terrorisme is in ieder geval uitgesloten. Volgens het energiebedrijf APS in Arizona heeft de storing verband met een procedure die een medewerker in Yuma uitvoerde. De medewerker zou een stuk apparatuur verwijderd hebben, waarna het misging. Daardoor raakte een stroomkabel tussen Arizona en Californië afgekoppeld, waardoor ook in Californië de stroom uitviel.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl