NOS NieuwsAangepast

Witte Huis ontruimd na aardbeving

In Washington zijn het Witte Huis, het Pentagon en Capitol Hill kort ontruimd geweest na een aardbeving. Alleen onmisbaar personeel mocht op zijn post blijven.

Ook de monumenten op de National Mall werden gesloten. De beving had een kracht van 5.9 op de schaal van Richter.

Door de beving stortten drie torenspitsen in van de Nationale Kathedraal, het hoogste gebouw van de hoofdstad. Ook een vierde spits staat vervaarlijk scheef, aldus een woordvoerder.

Er werden geen gewonden gemeld. Volgens de brandweer in Washington was er verder nauwelijks sprake van ernstige schade aan gebouwen. Wel brak er in het Pentagon een waterleiding, wat tot enige wateroverlast leidde.

Geen paniek

In Washington stroomden duizenden geschrokken werknemers de straat op na de schok. Van paniek was geen sprake.

De beving was te voelen van de oostkust van Virginia tot in Boston. In New York werden enkele gebouwen op Manhattan ontruimd en viel het mobiele netwerk uit.

Ook op Martha's Vineyard, waar president Obama vakantie viert, was de aardbeving te voelen.

Ongebruikelijk

Het centrum van de beving lag op 6 kilometer diepte in de aardkorst. Het epicentrum lag volgens de Amerikaanse geologische dienst in de plaats Mineral in de staat Virginia, tussen de steden Charlottesville en Richmond.

De oostkust kent wel vaker aardbevingen, maar die zijn vaak minder zwaar dan aan de Amerikaanse westkust, waar de beroemde San Andreasbreuklijn regelmatig rommelt. Deze aardbeving was de zwaarste in de staat Virginia sinds 1897.

Rond het epicentrum werd ook schade gemeld, maar hier ging het slechts om gebroken serviesgoed en omgevallen kasten.

Vliegverkeer verstoord

Het vliegverkeer van en naar de luchthavens in Washington, New York en Philadelphia werd tijdelijk stilgelegd. Voor er weer vliegtuigen konden vertrekken moesten eerst de vliegvelden en verkeerstorens worden onderzocht op schade.

Na enkele uren kwam het vliegverkeer weer op gang, maar was er wel sprake van veel vertraging.

Ook het metroverkeer in Washington werd stilgelegd om te kijken of de rails schade had opgelopen. Voor de zekerheid werd een nucleaire centrale in Virginia stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl