Missie Kunduz is 'logistieke puinhoop'
Door verslaggever Peter ter Velde
Militairen die in juli begonnen zijn aan de politietrainingsmissie in Kunduz hebben het over een "logistieke puinhoop". Ze missen nog veel essentieel materieel en de trainingen van de Afghaanse politieagenten zijn nog niet begonnen. De frustratie onder de militairen neemt daardoor toe, schrijven in Kunduz gelegerde militairen aan de NOS.
De Nederlanders missen onder meer munitie en scherfvesten. De scherfvesten die er nu zijn hebben niet allemaal de goede maat. Voertuigen voor de militairen zijn niet compleet en de zogeheten 'jammers', die voertuigen en personen beschermen tegen bermbommen, zijn nog niet gearriveerd.
Onderhandelingen
Naast deze materiële tekorten zijn er ook te weinig tolken. Slechts twee van de toegezegde twintig tolken zijn gearriveerd. Zonder tolken is trainen van Afghanen onmogelijk. "Na zes weken mag alles toch wel eens op orde zijn, 't was nou ook weer niet een plots opkomende missie," schrijft een militair.
Veel gaat fout bij de grote logistieke operatie die de Nederlanders moeten uitvoeren. Het materieel wordt vervoerd naar Mazar-i-Sharif in Afghanistan met een Nederlands Herculestoestel. Deze toestellen vliegen met militair materieel via en over andere landen. De militairen hebben te horen gekregen dat de onderhandelingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken over gebruik van het luchtruim en luchthavens ruim een maand heeft geduurd en daardoor vertraging heeft opgelopen. "Deze missie is niet plotseling opgestart, denk ik dan," schrijft een militair.
Ook binnen Afghanistan zijn er logistieke problemen. Vanuit Mazar-i-Sharif wordt het materieel door andere landen vervoerd naar Kunduz, maar ook hier is er veel vertraging. Het is zelfs voorgekomen dat materieel per abuis eerst naar het zuidelijke Kandahar is gebracht om vervolgens de reis terug naar het noorden te moeten maken. Elke keer zijn nieuwe vertragingen het gevolg. Soms is het ook een kwestie van pech. Toestellen zijn wel eens kapot gegaan, maar ook zand- en stofstormen in de regio hebben voor vertraging gezorgd.
Opvolgers
Al met al betekent dit voor de militairen dat er nog steeds geen werk is. Sommige marechausseetrainers mogen toekijken bij de Duitse en Amerikaanse trainingen, maar meer dan toekijken is het niet. Van het overnemen van training door de Nederlanders is geen sprake.
De Nederlandse militairen moeten vooral trainingen buiten de poort van de basis geven, maar de Nederlanders komen de poort niet uit. Politieposten zijn zelfs nog niet eens bezocht. Het gevolg: "We weten nog niet wat het niveau is van de Afghaanse agenten, hoeveel mensen er werken, welke middelen ze hebben, hoe het staat met drugsgebruik onder de agenten."
Eerste patrouille
Het ministerie van Defensie laat weten dat de eerste militairen vandaag hun eerste patrouille hebben gedaan in Kunduz. Daarmee lijkt de missie eindelijk op gang te komen, maar de trainers zullen nog een week of twee moeten wachten voordat zij hun werk kunnen beginnen: "Dat betekent dat wij een maand ons werk kunnen doen, want in oktober komen onze opvolgers al die wij dan moeten inwerken."
"Mijn dagindeling is ontbijten, daarna koffie, sporten, lunch, siësta en internet, avondeten en dan een filmpje kijken." Militairen spreken van "een weggegooid jaar", want in "het voorjaar hebben we de trainingen voor deze missie gehad en nu we er zitten kunnen we niks doen".
'Hoort bij opbouw van missie'
Het ministerie van Defensie erkent dat er logistieke problemen zijn en dat het vervelend is voor de militairen in kwestie, maar "dit hoort bij het opbouwen van een nieuwe missie". Volgens het ministerie "verloopt alles volgens plan", omdat altijd is benadrukt dat de echte trainingen pas laat in augustus zouden beginnen.