Van parketlegger tot uitvaartverzorger
Wat zijn de gevolgen van de crisis en hoe reageer je? De NOS gaat in de jaarlijkse Radioroute op zoek naar mensen die het roer omgooien en met creativiteit en inventiviteit nieuwe kansen grijpen en zo de crisis doorkomen. Vandaag: Rob Panman. Door verslaggever Jeroen de Jager
In een jaar tijd heeft zijn carrière een enorme wending genomen: hij was parketteur en werd uitvaartverzorger. Rob Panman is 35 jaar en legde 6 jaar lang als zzp-er parketvloeren, totdat de crisis toesloeg. Ineens rinkelde de telefoon niet meer en zat hij werkloos thuis. Het kan verkeren.
Toen herinnerde hij zich een kennis die tien jaar geleden ooit had gezegd dat hij volgens haar wel geschikt was voor de uitvaartbranche. "Dat had volgens haar te maken met mijn uitstraling. Ik ben een rustig type en kan goed met mensen omgaan", legt Panman uit. En dus trok hij begin dit jaar de stoute schoenen aan en belde met Uitvaartverzorging IJmond.
Panman vertelt met gepaste trots over zijn werk: het "afleggen" van overledenen, want zo praten ze erover in zijn vak. Wassen, kleden, opmaken en opbaren, alle voorbereidingen voor de begrafenis of crematie.
Panman is er goed in, zegt hij zelf. "Ik kan er ook emotioneel goed mee overweg." Hij ziet ook overeenkomsten tussen zijn oude en nieuwe vak. "Ook het leggen van een parketvloer vereist grote zorgvuldigheid. Zo'n vloer moet naadloos liggen. Diezelfde zorgvuldigheid gebruik ik nu in mijn nieuwe werk. Ik wil dat de overledene er mooi bij ligt."
Psycholoog
Directeur Matthijs de Gee van het uitvaartcentrum is van oorsprong psycholoog. "Een prima achtergrond voor deze branche, omdat je voordurend met mensen te maken hebt die met ongebruikelijke situaties te maken krijgen."
Ook bij het aannemen van nieuwe medewerkers komt die achtergrond goed van pas. "Tijdens een sollicitatiegesprek ga ik af op mijn gevoel. Iemand kan wel zeggen dat hij of zij geschikt is voor de uitvaartbranche, maar weten doe je dat pas in de praktijk. Ik kijk of iemand rustig, betrouwbaar en betrokken is."
De lijkbezorging heeft overigens weinig last van de crisis. De Gee merkt niet dat mensen bijvoorbeeld beknibbelen op de uitvaart. Wel heeft hij last van een ander fenomeen. "Wij noemen dat in onze sector weleens onze eigen crisis."
Statistieken
Tien jaar geleden voorspelden de statistici dat rond 2011 als gevolg van de vergrijzing er 8 procent meer mensen zouden sterven. Die groei is uitgebleven, terwijl de uitvaartsector ondertussen wel investeringen heeft gedaan met het oog op dat stijgende sterftecijfer. "Ons uitvaartcentrum is gebouwd op meer overledenen dan we nu krijgen", aldus De Gee.
De hele branche heeft ook meer personeel in dienst dan eigenlijk nodig zou zijn. "Die mensen worden vastgehouden, want elk moment kan die toename toch plaatsvinden."
De uitvaartbranche is hoe dan ook een groeimarkt. Nu werken er 6000 mensen en dat aantal kan de komende 20 jaar misschien wel verdubbelen.
Pensioen
Panman is blij dat hij op tijd de switch heeft gemaakt. Hij beaamt dat als je een ommezwaai wilt maken in moeilijke tijden je aan dingen moet denken waaraan je nooit eerder hebt gedacht. Hij ziet zich wel oud worden in dit vak. "Ik durf wel te zeggen dat ik hier tot mijn pensioen wil blijven werken. Voor mij is dit het wel eigenlijk."