NOS NieuwsAangepast

Goochelen met getallen staatsschuld VS

De Amerikaanse Senaat moet nog akkoord gaan, maar het lijkt erop dat het schuldenplafond wordt verhoogd. Van 14.293 miljard dollar, naar meer dan 16.000 miljard dollar. Maar wie weet nog hoeveel geld dat is?

Op usdebtclock.org is precies te volgen hoe groot de Amerikaanse schuldenlast is. De getallen duizelen voor je ogen. 14.293 miljard dollar staatsschuld, 16.036 miljard privéschulden. Maar er staan ook getallen op de schuldenklok die de enorme bedragen een stuk inzichtelijker maken. Meer dan 14 duizend miljard dollar schuld betekent 46.688 dollar schuld per Amerikaan. 130.188 dollar per belastingbetaler.

Een andere manier om 14.293 miljard dollar een beetje inzichtelijker te maken is de hoeveelheid bankbiljetten virtueel naast elkaar leggen. Bijvoorbeeld in een rekensommetje: een 1-dollar biljet is 0,01 cm. Leg je 14.293 miljard briefjes op elkaar dan krijg je een stapel van zo'n 1,4 miljoen kilometer hoog. Dat is heen en terug naar de maan en dan nog hou je voor honderdduizenden kilometers aan dollarbiljetten over.

Geeft dus nog niet veel duidelijkheid. In 100-dollarbiljetten wordt de stapel al een stuk overzichtelijker. Je houdt 14 duizend kilometer aan biljetten over, de afstand van Nederland naar het zuidelijkste puntje van Afrika. 14 duizend miljard dollar in 100-dollar biljetten opgestapeld op pallets zou je vele voetbalvelden vol pallets opleveren, zoals dit filmpje laat zien. Ook deze site laat zien hoe groot de schuld is.

Schuldeisers

Gigantische bedragen, maar aan wie moet de VS die bedragen uiteindelijk eigenlijk betalen? Op deze website is het precies te zien.

Bijna een derde van de schuld is de Amerikaanse overheid schuldig aan zichzelf. Het zit in allerlei overheidsfondsen, zoals pensioenfondsen, medische fondsen en werkloosheidsfondsen.

Ook bijna een derde moet betaald worden aan schuldeisers in het buitenland. China staat voor 1100 miljard op de lijst. En ook in het kleine Luxemburg staat nog voor 78 miljard aan Amerikaanse schuld op de rekening. Ook private investeerders hebben duizenden miljarden dollars toevertrouwd aan de VS.

Flinke groei

Op deze site is de groei van de staatsschuld sinds 1980 te zien. Opvallend: de helft van de schuld is ontstaan in de afgelopen tien jaar. En het schuldenplafond wordt iedere keer weer een klein beetje hoger gelegd. In 1980 lag dat op 879 miljard euro, vanaf morgen zo'n twintig keer hoger.

Maar de Amerikaanse staatsschuld ligt nog steeds onder het Bruto Nationaal Product. Dat betekent dat de Verenigde Staten in één jaar meer produceren dan hun complete schuldenberg. En op de debtclock is te zien dat dat in sommige landen wel anders is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl