Betogers Tahrirplein eisen invoering sharia
In Egypte hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd op het Tahrirplein. Voor het eerst sinds de val van president Mubarak hadden islamitische organisaties, waaronder de Moslimbroederschap, hun aanhang opgeroepen te demonstreren. Aan die oproep gaven veel mensen gehoor.
Tijdens het vrijdaggebed werd er massaal gebeden door de duizenden mensen op het plein. Daarna riep een deel van de demonstranten op tot de invoering van een islamitische staat en de sharia, het islamitisch recht.
De demonstratie was eigenlijk georganiseerd om de eenheid en vastbeslotenheid van de betogers te tonen. Verschillende groepen op het plein riepen op tot eenheid, maar werden overschaduwd door islamisten.
De oproep van de islamitische organisaties zorgt niet alleen voor een hoge opkomst, maar maakt ook de groeiende strijd tussen de religieuze en seculiere groepen in Egypte zichtbaar. Seculiere groepen willen een grondwet waarin de vrijheid van religie en mensenrechten worden gewaarborgd. De islamisten willen dat de islam een rol gaat spelen in de nieuwe Egyptische staat.
Te langzaam
Sinds het aftreden van president Mubarak in februari wordt er nog regelmatig gedemonstreerd op het Tahrir-plein, in een poging de autoriteiten onder druk te zetten. Zo vinden veel Egyptenaren dat het militaire regime niet genoeg werkt maakt van de vervolging van Mubarak en zijn vertrouwelingen. Ook vinden veel demonstranten dat de hervormingen veel te langzaam gaan.