Forse kritiek op ministerie in affaire-Goudswaard
Het ministerie van Binnenlandse Zaken is in 2008 ernstig tekort geschoten in de affaire rond toenmalig korpschef Fup Goudswaard van Zeeland.
Het ministerie heeft ten onrechte verzuimd een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek te starten naar de korpschef. Ook heeft het ministerie gefaald bij de bescherming van de klokkenluiders. Dat stelt de Commissie Integriteit Overheid (CIO) in een recentelijk verschenen rapport.
Goudswaard werd in 2008 op non-actief gesteld na onderzoek van de AIVD. De korpschef zou chantabel zijn door zijn seksuele escapades en zich niet integer hebben gedragen bij de aankoop van een afgestoten dienstauto. Vorig jaar werd hij uiteindelijk ontslagen.
'Niet integer'
Naar nu blijkt heeft de CIO de affaire onderzocht op verzoek van het toenmalige hoofd divisie recherche in Zeeland. Hij was één van de twee klokkenluiders die in 2008 bij Binnenlandse Zaken aan de bel trok over Goudswaard. Volgens de klokkenluiders was de korpschef niet integer en mogelijk strafbaar, gedroeg hij zich onheus tegen vrouwen en sjoemelde hij mogelijk ook met geld van het korps.
De klokkenluiders hadden zich tot het ministerie gewend, omdat ze binnen hun korps geen gehoor vonden. Ondertussen was de AIVD een onderzoek begonnen en dat leidde ertoe dat Goudswaard geen verklaring van goed gedrag meer kreeg.
Commissie-Staal
Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde de commissie-Staal in, die onderzoek moest doen naar integriteitsproblemen bij het korps Zeeland. Die oordeelde "dat de aangedragen informatie over integriteitsschendingen grotendeels geen stand hielden".
De klokkenluider stapte uit onvrede over deze conclusie naar de CIO. Volgens hem heeft het ministerie zijn melding over het gedrag en handelen van de korpschef niet goed onderzocht en zelfs toegedekt.
De CIO stelt de klokkenluider in het gelijk en vindt ook dat er sprake is van een misstand. Volgens de integriteitscommissie was er voldoende aanleiding om een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Het ministerie legde echter de nadruk op het op een bestuurlijke manier op orde brengen van de situatie.
Klokkenluiders
Forse kritiek is er ook op de manier waarop het ministerie is omgegaan met de klokkenluiders. De namen van de twee waren na het gesprek bij het ministerie bekend bij Goudswaard en stonden ook in het rapport van Staal. Dat was slecht voor hun positie in het politiekorps en heeft nadelig gewerkt bij sollicitaties.
"Het gevolg is dat het beeld wordt bevestigd, in ieder geval binnen de politiesector, dat het met klokkenluiders in de regel niet goed afloopt. Dat leidt ertoe dat men niet snel geneigd zal zijn om bij het signaleren van een mogelijke misstand of onregelmatigheden zijn/haar nek uit te steken", stelt de CIO.
Doofpot
Minister Opstelten heeft de CIO in een brief laten weten dat hij de conclusies van de commissie niet overneemt. Voorzitter Thijs Drupsteen van de CIO noemt dit "teleurstellend". "Ik denk dat deze zaak de integriteit van de hele overheid heeft aangetast, ja. En als je vaststelt dat de integriteit van de overheid is aangetast, daarvan mag je hopen dat mensen denken: dit moet niet weer gebeuren."
In een reactie zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP dat hij verwacht dat minister Opstelten, die nu over de politie gaat, alsnog opdracht geeft voor een strafrechtelijk onderzoek. "Dat is alleen al nodig om de schijn van een doofpot weg te nemen", aldus Van de Kamp.