Honderd jaar Chinezen in Nederland
In de Amsterdamse binnenstad wordt gevierd dat honderd jaar geleden de eerste Chinezen zich in Nederland vestigden. De feestelijkheden zijn georganiseerd door de stichting Honderd Jaar Chinezen in Nederland.
Op de Dam begon een spektakel met honderd Chinese leeuwen. Nog nooit werd in Europa zo'n grote leeuwendans gehouden. Een leeuwendans staat in de Chinese gemeenschap symbool voor geluk en voorspoed.
Doorzettingsvermogen
De leeuw bestaat uit twee personen in een leeuwenpak. Voor een goede opvoering is kracht, flexibiliteit, doorzettingsvermogen en saamhorigheid nodig, en dat waren volgens de Chinese organisatie eigenschappen die hun voorouders nodig hadden om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.
De leeuwendans eindigde bij de Nieuwmarkt op een steenworp afstand van de plek waar de eerste Chinezen hun bestaan in Nederland begonnen: de haven van Amsterdam.
Chinatown
In 1911 - het jaar dat in China de laatste keizer aftrad - stapten in Amsterdam de eerste 26 Chinezen op de kade. Ze waren als scheepsarbeider in het buitenland geronseld om als goedkope arbeidskracht een hardnekkige staking onder scheepspersoneel te breken.
Het aantal Chinese immigranten groeide gestaag en rond de Zeedijk en de Gelderse Kade ontstond - wat versnipperd - een echte Chinatown. Daar werd eind jaren twintig in de Binnen Bantammerstraat ook het eerste Chinese restaurant in Nederland geopend - en dat is waar de Chinese gemeenschap anno 2011 bij veel mensen nog steeds om bekendstaat.
Eerbetoon
En hoewel jonge Chinezen tegenwoordig allang niet meer allemaal in een restaurant of in de scheepvaart werken, is de grote leeuwendans in het centrum van Amsterdam volgens de organisatie een eerbetoon aan de eerste Chinezen die de weg baanden voor latere generaties.