Apotheken volgende week dicht door landelijke staking
Nederlandse apotheken zijn de hele volgende week dicht door een staking van medewerkers. Ze leggen op maandag 23, dinsdag 24 en vrijdag 27 december het werk neer. "Omdat het woensdag en donderdag kerst is, betekent dit dat veel openbare apotheken de hele kerstweek dicht zullen zijn", zeggen vakbonden FNV en CNV.
Het is de tweede landelijke staking bij apotheken, na die van 12 november. Toen kwamen ongeveer 10.000 medewerkers naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de hoge werkdruk en om een hoger salaris te eisen.
Daarvoor waren er sinds september al stiptheidsacties in de apotheekbranche, waardoor vrijwel alle apotheken in Nederland de afgelopen tijd één keer of vaker dicht zijn geweest.
Tijdens de landelijke staking blijft spoedzorg gegarandeerd, zeggen de bonden. "Apotheken zijn een essentiële schakel in de zorgketen", zegt CNV-bestuurder Albert Spieseke tegen de NOS. "Dus de beslissing om te gaan staken is niet lichtvaardig genomen". Patiënten kunnen in noodgevallen altijd medicijnen krijgen, maar moeten daarvoor mogelijk wel naar een andere apotheek.
Afreageren op apotheker
"Natuurlijk gaat dat wel overlast geven voor patiënten, maar we kunnen niet anders", aldus Spieseke. Volgens de bonden hebben de verzekeraars het zover laten komen.
Volgens de vakbondsbestuurders is het werk in de apotheek veel stressvoller geworden. "Apotheekmedewerkers moeten aan de balie uitleggen waarom medicijnen niet meer verkrijgbaar zijn, of waarom iemand een ander merk medicijn krijgt. Het ongenoegen daarover wordt vaak afgereageerd aan de balie op de assistent die er ook niks aan kan doen." Dat maakt het werk, gecombineerd met het lage salaris, er volgens de bonden niet aantrekkelijker op.
'Spoedzorg wel onder druk', zegt werkgeversvereniging
De voorzitter van de Werkgeversvereniging Zelfstandig Openbare Apothekers (WZOA) Karin Beuning noemt het heel spijtig dat de vakbonden deze staking hebben aangekondigd. "Dat is niet bepaald in de kerstgedachte", zegt ze. De werkgeversvereniging voelt zich door de vakbonden "niet erkend in onze eigen deskundigheid".
Het is volgens Beuning namelijk wel zo dat de spoedzorg onder druk komt, in tegenstelling tot de bewering van CNV-bestuurder Spieseke. Ze stelt dat dienstapotheken niet zijn ingericht op spoedzorg en dat niet alleen de spoedzorg onder druk komt. "Ook mensen die herhaalmedicijnen nodig hebben lopen risico door een opstapeling van recepten. Dat maakt het risico op fouten groter."
Om 16:00 uur vanmiddag vindt er nog een veiligheidsoverleg plaats tussen de werkgeversvereniging en de vakbonden, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. "Onze insteek is om de staking af te wenden", aldus Beuning.
6 procent meer
De vakbonden willen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli met minimaal 6 procent worden verhoogd. Ook willen ze een verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur en meer maatregelen om de werkdruk te verminderen. Verder eisen de bonden dat medewerkers worden betaald voor de tijd die ze kwijt zijn aan voorbereidingen op de werkdag.
De werkgevers bieden 2 procent vanaf 1 juli en 5 procent per 1 juli volgend jaar. Ze zeggen door het beleid van zorgverzekeraars en de overheid niet meer te kunnen geven.