Heropening Notre-Dame soberder vanwege storm
De Notre-Dame in Parijs wordt dit weekend heropend met veel religieus ceremonieel. Tientallen staatshoofden en regeringsleiders zijn erbij, en er is religieuze muziek én popmuziek. Maar vanwege verwacht noodweer en storm zijn alle feestelijkheden op het laatste moment omgegooid.
Vanaf 18.15 uur vanavond zal president Macron zo'n veertig regeringsleiders en staatshoofden welkom heten voor de Notre-Dame. Onder hen is de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump.
Daarna zullen met kerkelijke rituelen de deuren van de kathedraal worden geopend. Aartsbisschop Laurent Ulrich zal met een bisschoppelijk kruis op de toegangsdeur kloppen. "Dat staat symbool voor het aankloppen bij het huis van Christus om hem te vragen ons te verwelkomen en binnen te laten", legde de bisschop onlangs uit.
Vervolgens gaat iedereen de kathedraal binnen en speelt alles zich ook binnen af, vanwege de harde storm. Aanvankelijk zou Macron buiten een toespraak houden. Dat doet hij nu om 19.30 uur in de Notre-Dame. Vervolgens zou er een groot feest zijn, op het plein voor de Notre-Dame, met een hele stoet artiesten uit binnen- en buitenland. Dat is afgezegd.
De optredens van de Chinese pianist Lang Lang, de Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende en de Franse dj Michaël Canitrot zijn gisteravond allemaal opgenomen. Vanavond zullen die opnames voor genodigden en publiek te zien zijn op tv-schermen.
Binnen gaat verder alles wel door zoals gepland. Het immense kerkorgel met z'n bijna 8000 pijpen zal voor het eerst in ruim vijf jaar weer bespeeld worden. Ook zijn er zang en zegening, onder leiding van bisschop Ulrich.
Eerste mis
Morgen is er een eerste ochtendmis in aanwezigheid van 170 Franse bisschoppen. Om 18.30 uur is er de avondmis en dan is ook voor het eerst het grote publiek weer welkom. Er worden 15 miljoen toeristen per jaar verwacht.
Vanaf maandag zullen er dagelijks twee missen in de Notre-Dame worden gehouden om tienduizenden belangstellenden een kans te geven de gerestaureerde kathedraal te (her)ontdekken. Vanaf 16 december gaat de Notre-Dame zijn normale openingstijden weer oppakken. Toeristen kunnen online een gratis toegangskaart met tijdslot boeken.
Brand
Ruim vijf jaar geleden werden het dak en de torenspits van de Notre-Dame verwoest door brand. Met ingezamelde giften werd de kerk gerestaureerd en is ook het interieur volledig opgeknapt. Die werkzaamheden zijn nu grotendeels afgerond.
"De Notre-Dame wordt teruggegeven aan de Parijzenaars, aan ons allemaal, aan katholieken in de hele wereld", zei president Macron deze week. Hij was degene die destijds opdracht gaf de restauratie in vijf jaar af te ronden. "Iedereen dacht dat het onmogelijk was. Maar het is ons gelukt."
Kritiek is er ook. Kunsthistoricus Bruno Phalip stelt dat het restauratiewerk zodanig snel gedaan moest worden dat de autoriteiten sommige regels en aanbevelingen aan hun laars hebben gelapt.
Zo zouden stenen snel en op de verkeerde manier uit de kerkmuren zijn verwijderd. Ze zijn daarna machinaal gerestaureerd, terwijl dat normaal met de hand moet gebeuren, aldus Phalip, die deel uitmaakte van het wetenschappelijk comité dat de restauratie begeleidde.
Ook zouden muren in alle haast zijn overgeschilderd en een pleisterlaag hebben gekregen waardoor stenen en eeuwenoude verflagen niet meer zichtbaar zijn. "Onderzoekers hebben zo geen toegang meer tot belangrijke eeuwenoude archeologische informatie. Aan snel werken hangt een prijskaartje."
Vanwege de heropening dit weekend en de komst van buitenlandse staatshoofden zijn volop veiligheidsmaatregelen van kracht. Veel wegen rond de kathedraal zijn afgesloten, metrohaltes gaan dicht, winkels en restaurants moeten hun deuren sluiten en er zijn zo'n 6000 agenten op de been. Scherpschutters staan op gebouwen in de omgeving.