Financieel topjaar en mogelijke stadionuitbreiding, maar Utrecht predikt realisme
"Ik zie het als zwemmen. Eerst hadden we zwembandjes, maar die zijn er vanaf en nu hebben we diploma A." Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht, gebruikt een opvallende metafoor om de situatie van zijn club te duiden.
De teneur van zijn verhaal: FC Utrecht is op de goede weg. De club presenteerde vrijdag het jaarverslag over het seizoen 2023/24 en kan voor het eerst in zes jaar weer eens zwarte cijfers schrijven. Over het afgelopen seizoen boekte Utrecht een winst van 3,1 miljoen euro netto. Mede daardoor is ook het eigen vermogen van de club weer positief.
Maar daarmee zijn ze in Utrecht nog niet tevreden. "We zijn er nog lang niet, want we kunnen nog niet reddingszwemmen."
"Dit moet een club zijn die zelfstandig door kan blijven drijven", voegt Van Es er later aan toe.
Rust en realisme
Waar Utrecht in het verleden nog wel eens spierballentaal gebruikte en verklaarde de top drie te willen aanvallen, overheerst nu rust en realisme in de Domstad. Ondanks de tweede plaats op de eredivisieranglijst en de positieve financiële cijfers, loopt men bij FC Utrecht niet naast de schoenen.
"Wij zijn een subtopper", is directeur van Es duidelijk. "En het doel is om daar te blijven. Onze 'prijs' is het halen van Europees voetbal, dus dat blijft onze focus. Dat is niet alleen voor de club een prijs, maar ook voor de supporters. En dan het liefst gecombineerd met een gezond financieel verhaal."
Het is duidelijk dat het met dat financiële verhaal steeds meer de goede kant op gaat. Jarenlang schreef Utrecht (diep)rode cijfers, waardoor clubeigenaar Frans van Seumeren moest bijspringen. Dat lijkt nu verleden tijd.
"Het is heel prettig om deze cijfers te mogen presenteren", zegt financieel directeur Edo Keuning bij de presentatie van het jaarverslag. Hij zag, los van de geboekte winst, het eigen vermogen van FC Utrecht stijgen van -15,4 miljoen euro (seizoen 2022/23) naar 0,2 miljoen euro. De omzet steeg van 27,8 miljoen naar 30,7 miljoen euro.
Dat is ook te danken aan het transferresultaat, dat hoger uitviel dan een seizoen eerder. De opbrengsten uit de verkoop van spelers stegen van 7,2 miljoen euro in het seizoen 2022/23 naar een "historische" 11,2 miljoen euro in het afgelopen boekjaar.
Door de rooskleurige cijfers is ook de financiële score die de KNVB uitdeelt aan voetbalclubs verbeterd. Een gegeven dat tevreden stemt, al blijft Van Es stoïcijns. "Boekhoudkundig is Utrecht gezond, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. We moeten niet verslappen, maar rustig door blijven bouwen en ons niet gek laten maken."
Uitbreiding Galgenwaard
Een belangrijke factor in de financiële plannen van FC Utrecht is Stadion Galgenwaard. Eind 2023 slaagde de club erin het stadion te kopen, een langgekoesterde wens, waardoor er financieel voordeel uit de stadionexploitatie gehaald kan worden. Bovendien aast de club op een uitbreiding.
"De stad Utrecht heeft de ambitie om verder te groeien, van 350.000 naar 450.000 inwoners", verklaart van Es. "Dat is heel veel. Veel ontwikkeling vindt rond het stadion plaats en dat biedt kansen. We zitten nu op 23.750 stoelen, en we zouden graag naar 30.000 willen."
Zo wordt FC Utrecht steeds minder afhankelijk van Van Seumeren, de markante clubeigenaar die een standbeeld heeft voor de hoofdingang van de Galgenwaard. En dat is ook precies de bedoeling, vertelt Van Es.
"Frans is in 2008 ingestapt om de club uit een héle benarde situatie te halen. Hij heeft in de jaren daarna bijgedragen om de club naar de subtop te brengen, onder meer door het beschikbaar stellen van kapitaal."
"Maar zijn volgende plan was wel: hoe kan ik de club stabiel maken, voorbij mijn aanwezigheid", vervolgt van Es. "Zodat, mocht er onverhoopt over honderd jaar een periode zijn dat Frans er niet meer is, de club wel kan doordrijven. Daar zijn we nu hard mee bezig en dat lijkt goed te gaan."
Om in Van Es' zwemmetaforen te blijven: het water staat Utrecht niet langer aan de lippen. De club presteert sportief uitstekend en kan financieel het hoofd zelfstandig boven water houden. Daardoor komt het felbegeerde Europees voetbal steeds meer in zicht.
"Maar wat je ons niet zal zien doen: rare sprongen maken of ondoordachte stappen zetten", stelt Van Es ter afsluiting. "Wij denken na voordat we iets doen. Met beide benen op de grond, maar wel vooruit? Zo is het."