Het bestand tussen Israël en Libanon dat vannacht is ingegaan lijkt vooral in het voordeel van Israël, maar toch staan niet alle Israëliërs er achter. Met name in de noordelijke grensstreek zijn de reacties negatief.
Regionale bestuurders verwachten niet dat de inwoners nu naar huis durven te komen. Ze zijn bang dat er toch weer aanhangers van Hezbollah terugkomen in de Libanese grensdorpen. Daarom hadden ze liever een bufferzone van vijf of tien kilometer gezien. Maar die onbewoonde strook komt er niet.
Toch zien veel waarnemers het akkoord als een nederlaag voor Hezbollah. De organisatie begon vorig jaar met raketaanvallen op Israël om Hamas te helpen. Op die manier zouden Israëlische troepen langs de grens in het noorden moeten blijven. Troepen die daardoor dus niet naar Gaza konden. Maar die steun aan Hamas is nu gestopt.
Hezbollah verzwakt
"Het zijn bepaaldelijk geen gemakkelijke maanden voor Hezbollah geweest", zei Peter Malcontent, universitair docent internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, tegen de NOS. "Als ze door hadden moeten vechten, was de situatie voor Hezbollah er alleen maar slechter op geworden."
"Je hebt gezien wat er zo ongeveer elke dag is gebeurd, de afgelopen maanden", vervolgt hij. Er worden steeds wel weer commandanten of leiders van Hezbollah gedood, wapenopslagplaatsen vliegen de lucht in. Op termijn blijft er dan ook niet zo gek veel over van Hezbollah."
Binnenlandse rivalen
Eigenlijk is het achter de schermen Iran geweest dat de beslissing nam om de strijd voorlopig op te geven. Iran steunt Hezbollah met wapens en geld om Israël onder druk te zetten.
Irankenner Damon Golriz: "Teheran is bang dat Hezbollah nog verder verzwakt zou raken en kwetsbaar zou worden voor zijn binnenlandse rivalen in Libanon als de oorlog doorgaat."
Het is nog maar de vraag hoe lang de partijen het bestand zullen respecteren. De Israëlische premier Netanyahu waarschuwde gisteravond al: "De lengte van het staakt-het-vuren hangt af van wat er in Libanon gebeurt. Als Hezbollah het akkoord schendt, zullen we aanvallen. Als het een raket lanceert, een tunnel graaft of raketten vervoert met een vrachtwagen, zullen we aanvallen."
Israël heeft een probleem om elke keer maar weer genoeg soldaten naar het front te kunnen sturen.
Voor Israël betekent het bestand ook dat het leger zich kan herstellen. Netanyahu: "We kunnen onze troepen een adempauze geven en onze voorraden aanvullen. Het is geen geheim dat er grote achterstanden zijn bij de levering van wapens en munitie. Die achterstand zullen we snel inhalen."
Die adempauze is inderdaad hard nodig, zegt Peter Malcontent. "Israël heeft een probleem om elke keer maar weer genoeg soldaten naar het front te kunnen sturen. Het moet dan toch bouwen op reservisten, die soms al een tour of duty hebben gemaakt. Het begint dus krap te worden. En dan is het toch wel een welkome oplossing als je kunt zeggen: we hebben ze even niet meer nodig in Libanon."
Meer druk op Hamas
Israël heeft nooit bekendgemaakt hoeveel militairen het in Libanon heeft ingezet. Op een gegeven moment waren er vijf legerdivisies actief. Dat zou volgens militaire experts kunnen gaan om tussen de 10.000 en 20.000 manschappen, maar dat is een ruwe schatting.
Als het bestand standhoudt, zal Israël zich meer kunnen richten op Gaza en de reservisten naar huis kunnen sturen, volgens militair analist Seth J. Frantzman. "Veel reservisten zijn meer dan tien maanden ingezet tijdens de dertien maanden die de oorlog nu duurt." Hij noemt zeven legereenheden van reservisten die in Libanon zijn ingezet.
Een argument dat ook Netanyahu gebruikt om het akkoord te verdedigen: "Met Hezbollah buiten beeld, staat Hamas er alleen voor. We zullen nu meer druk uitoefenen op Hamas."
De Amerikaanse president Biden laat weten dat hij na Libanon ook in Gaza een staakt-het-vuren wil. Maar daarvoor is in Israël veel minder steun. Tegelijkertijd komt Amerika met een nieuwe wapenleverantie aan Israël ter waarde van 640 miljoen euro.