Het maximumaantal mensen dat de rechter heeft bepaald wordt niet bestreden, maar het is volgens het COA onmogelijk om op ieder moment van de dag het aantal aanwezigen te tellen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

COA in hoger beroep tegen dwangsom aanmeldcentrum Ter Apel

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat in hoger beroep tegen het recente vonnis over de opvang in Ter Apel. De rechter heeft bepaald dat er op geen enkel moment van de dag meer dan 2000 asielzoekers mogen verblijven in het aanmeldcentrum. Gebeurt dat toch, zou het COA een dwangsom krijgen van 50.000 euro per dag.

Dat laatste is onnodig, vindt het COA, en gaat het probleem bovendien niet oplossen. "Want het verandert niets aan de maximale inspanningen die het COA al levert", aldus een verklaring. "Het drijft het COA op onnodige en te voorkomen kosten."

Daarbij is het volgens de opvangorganisatie onhaalbaar om het aantal aanwezigen op ieder moment van de dag te tellen.

Volgens het COA heeft de rechter eisen opgelegd waaraan het "niet kan voldoen". De organisatie wil samen met het Rijk kijken naar andere oplossingen om statushouders te huisvesten. Op die manier wil het COA de opvangplekken vrijmaken voor asielzoekers die in afwachting zijn van een besluit over hun asielaanvraag, "voor wie asielopvang oorspronkelijk bedoeld is".

Andere locaties

De rechter opperde eind oktober om asielzoekers te verplaatsen naar andere opvanglocaties om zo de druk op Ter Apel te verlichten. Dit is echter geen oplossing volgens het COA, omdat deze locaties overvol zijn.

De opvangorganisatie spreekt van een dilemma: de verplichting om het aantal asielzoekers onder de 2000 te houden, of de wettelijke taak van het COA om opvang te bieden aan iedereen die asiel aanvraagt.

Dwangsom

De uitspraak van afgelopen oktober kwam tijdens het tweede kort geding dat de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft aangespannen tegen het COA. Begin dit jaar bepaalde de rechter dat het COA het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum moest terugbrengen tot 2000.

Voor iedere dag dat die grens werd overschreden moest de organisatie een dwangsom betalen van 15.000 euro, met een maximum van 1,5 miljoen. Die maximale dwangsom werd in juni bereikt en is betaald door het COA.

'Teleurstellend'

De burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema, vindt het besluit van het COA om in hoger beroep te gaan "teleurstellend". Dat meldt RTV Noord. Volgens hem was door de uitspraak van de rechter een einde gekomen aan "alle verantwoordelijkheid" die op één plek werd gelegd, namelijk Ter Apel. "Nu ontstaat daar weer onzekerheid over."

Advertentie via Ster.nl