Aannemer doet aangifte na bedreigingen om werk in duinen Castricum
Een aannemersbedrijf uit Breezand heeft aangifte gedaan vanwege tientallen dreigmails en -telefoontjes. De bedreigingen hangen samen met werkzaamheden die de aannemer uitvoert in de duinen van Castricum.
Op sociale media gaan berichten rond dat de werkzaamheden in de duinen de veiligheid van Nederland in gevaar brengen. Maar het tegendeel is waar, zeggen deskundigen.
Factcheck
Op een paar plekken in de duinen van Castricum graaft de aannemer zo'n vier meter vanaf de zeereep (de eerste duinenrij langs het strand). Dat gebeurt in opdracht van de duinbeheerder PWN. Op sociale media zeggen mensen dat het bedrijf gaten in de duinen maakt, wat zou leiden tot een groter risico op overstromingen.
Maar deze inkepingen maken de kust juist veiliger, zeggen deskundigen. Het leidt ertoe dat het duinlandschap flexibeler is en kan meebewegen met de stijgende zeespiegel. De deskundigen gaven een toelichting aan de feitenchecksite AFP Factcheck. Die onderzocht de beweringen die rondgaan over het graafwerk.
De website sprak onder meer de projectleider van PWN, Rijkswaterstaat, een boswachter en een beleidsadviseur waterveiligheid. Zij bevestigen dat de werkzaamheden veilig zijn en dat dit soort projecten vaker worden uitgevoerd. Op een aantal Waddeneilanden en bij Bloemendaal zijn eerder al soortgelijke inkepingen in het duinlandschap gemaakt.
Boven NAP
Door een deel van het zand weg te halen, kan de wind het makkelijker verstrooien. Daardoor kan het duin weer groeien en meestijgen met de zeespiegel. Het zand dat vrijkomt bij het graven, verdwijnt niet uit het duingebied: het wordt achter de inkepingen geplaatst.
De eerste duinenrij langs het strand is niet essentieel in geval van overstromingen. De echte zeewering ligt verder landinwaarts. De zeereep blijft na de werkzaamheden bovendien alsnog veertien meter boven NAP.
Aannemer Vermaire zegt dat de bedreigingen afkomstig zijn uit het hele land. "Ze zeggen dat wij het land onder water zetten en dat we net zulke situaties krijgen als in Duitsland", verklaarde het bedrijf tegen de regionale omroep NH. Vanwege alle dreigementen heeft Vermaire zijn website en Facebookpagina offline gehaald.
'Volkomen onacceptabel'
De opdrachtgever van het project, duinbeheerder PWN, noemt de dreigementen volkomen onacceptabel. "We zijn er behoorlijk van geschrokken. Dit gaat alle perken te buiten." PWN zegt zelf altijd open te staan voor mensen die vragen hebben over de werkzaamheden. "Maar wij hebben niets gehoord."