Israëlische parlement neemt deportatiewet aan ondanks kritiek
De Knesset, het Israëlische parlement, heeft een wetsvoorstel aangenomen waardoor de minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid krijgt om familieleden van mensen die door Israël als terroristen worden gezien, voor maximaal twintig jaar te deporteren.
Volgens het wetsvoorstel kunnen ook mensen met een Israëlische paspoort gedwongen naar Gaza "of een andere bestemming die door de omstandigheden wordt bepaald" worden gebracht. Dat mag volgens die wet alleen gebeuren als de familieleden "vooraf op de hoogte waren van de plannen van de terrorist en niet de nodige maatregelen hebben genomen om deze te voorkomen".
De wet werd aangenomen met 64 stemmen voor en 41 tegen.
De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet en meerdere juridische adviseurs hebben tegen de wet gewaarschuwd, meldt The Jerusalem Post. De wet kan er volgens de juridische adviseurs toe leiden dat de straf voor familieleden hoger uitvalt dan de straf voor de veroordeelde zelf, meldt de Israëlische krant.
Voorafgaand aan de stemming beschreef het Comité tegen Marteling, een Israëlische non-gouvernementele organisatie, in een advies aan de Knesset-leden dat de wet meerdere rechten van Israëliërs ondermijnt.
'Dit is geen wet, maar een populistisch pamflet'
Ook de Israëlische vereniging voor Burgerrechten uit kritiek op het aangenomen wetsvoorstel. "Dit is helemaal geen wet: het is een populistisch pamflet", schrijft de organisatie op haar website. "Geen enkel democratisch land deporteert zijn burgers en inwoners, en al helemaal niet via een administratief proces dat wordt gecontroleerd door een politieke entiteit."
Ook wijst de organisatie erop dat geen enkel ander land de verplichting heeft de uitgewezen burgers op te nemen. De organisatie zegt te verwachten dat de wet geen stand zal houden voor het Hooggerechtshof.
"Het komt erop neer dat dit volledig ongrondwettelijk is en duidelijk in strijd is met de kernwaarden van Israël", citeert persbureau AP een onderzoeker van het Israëlisch Democratisch Instituut. Het deporteren van een Israëlisch burger kan volgens hem niet alleen gezien worden als een schending van de Israëlische grondwet, maar ook van de internationale mensenrechten.