Russische ambassade Den Haag
NOS Nieuws

Terrorismebestrijder: Rusland en China voeren cyberaanvallen op

Staten als Rusland en China hebben hun aanvallen op Nederland opgevoerd en geïntensiveerd. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, in zijn nieuwste cybersecuritybeeld (CSBN). Niet alleen de veiligheidsdiensten van die landen houden zich ermee bezig: voor datadiefstal, chantage en sabotage worden ook hackerscollectieven, bedrijven en universiteiten ingezet.

"Voor China geldt dat het tempo van cyberoperaties op westerse doelwitten hoog ligt en dat Chinese inlichtingendiensten de activiteiten om westerse doelwitten aan te vallen steeds verder opschroeven", aldus Aalbersberg in het Cybersecuritybeeld Nederland 2024. Als voorbeeld wordt een digitale aanval op militaire en civiele watervoorziening in de VS genoemd.

Opvallend daar was dat de Chinese hackersgroep niet alleen wilde spioneren, maar mogelijk ook voorbereidingen voor sabotage trof. "De Chinese capaciteit op dit gebied groeit hard en zou binnen betrekkelijk korte tijd overal ter wereld ingezet kunnen worden", meldt Aalbersberg. "Dit maakt het Chinese cybersabotageprogramma de komende jaren in potentie een dreiging voor onder andere Nederland."

Maar ook andere landen vergroten hun capaciteit om computersystemen van derde landen binnen te dringen. "Het tempo en de complexiteit van statelijke cybercampagnes wordt opgevoerd", zegt de Nationaal Coördinator.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl