Telegram
NOS Nieuws

Telegram verwijdert na aandringen alsnog Nederlandse bangalijsten

Telegram heeft alsnog bangalijsten van het platform verwijderd waarop namen en telefoonnummers van Nederlandse vrouwen staan. Dat zegt Offlimits, het expertisecentrum online misbruik. Eerder wilde berichtenapp Telegram niet meewerken aan het verwijderen.

Op aandringen van Offlimits en fonds Slachtofferhulp is Telegram van dat besluit teruggekomen. "In maart hebben we al een verwijderverzoek ingediend", zegt directeur van Offlimits Robbert Hoving in het NOS Radio 1 Journaal. Daar kreeg de club geen antwoord op. Uiteindelijk heeft de organisatie een handhavingsverzoek opgesteld waarin staat dat Telegram de wet overtrad met de bangalijsten.

Telegram-baas opgepakt

Offlimits kreeg uiteindelijk een reactie nadat de oprichter van Telegram in Frankrijk was opgepakt. Dat land vindt dat de app te veel ruimte biedt aan criminelen.

"Uiteindelijk heeft het ertoe geleid dat de lijsten nu toch offline zijn", zegt directeur Hoving. Ook wil Telegram volgens Hoving met het expertisecentrum een kanaal starten waarin Offlimits content kan melden die strafbaar of onrechtmatig is.

Gevolgen voor de vrouwen

Zeven maanden geleden verscheen er in Utrecht een bangalijst die werd gedeeld onder studenten. Hierin stonden foto's en persoonlijke gegevens van vrouwen van het Utrechtsch Studenten Corps, die beoordeeld werden op hun uiterlijk en bedprestaties. Die lijst belandde ook op Telegram.

Voor de vrouwen die op de lijst stonden waren de gevolgen groot. In juni zei een vader van een vrouw op de lijst dat sommige studentes met een psycholoog praten, uit Utrecht zijn verhuisd of hun studie hebben stopgezet.

Van de studentes van wie het adres is gedeeld, heeft een aantal nare dingen meegemaakt, vertelde de vader. "Dat er een auto staat geparkeerd voor hun huis, het raampje naar beneden gaat en de bestuurder zegt: jij bent toch die en die? Ik weet waar je woont, lekker ding ben je."

Geen zicht op besloten groepen

Ina Brouwer, de advocaat van de Utrechtse studentes, zegt tegen persbureau ANP dat de lijsten inderdaad niet meer te zien zijn in openbare Nederlandse Telegramgroepen.

Toch is ze er niet gerust op wat er gebeurt in niet-openbare groepen. "Aan de naam van een besloten groep kun je soms al zien dat daar bangalijsten worden gedeeld. Telegram heeft een eerste stap gezet. We gaan nu kijken wat er nodig is om Telegram nog verder op te schonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl