Een nieuwbouwproject in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Keijzer wil heel ver gaan voor meer woningen: 'Prioriteit nummer één'

Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil heel ver gaan om meer woningen te bouwen. De nood is zo hoog dat het kabinet desnoods "dwars door roeien en ruiten" en "dwars door Thorbecke" heen op zoek moet gaat naar het versoepelen van regels waar dat kan.

Thorbecke wordt als de grondlegger van de parlementaire democratie beschouwd. Keijzer zegt de wet en democratie te respecteren, maar lijkt met het aanhalen van Thorbecke te willen aangeven dat waar mogelijk tijdelijk regels losgelaten moeten worden.

Keijzer deed haar uitspraken in een begrotingsdebat in de Tweede Kamer. De minister roept alle Kamerleden op met haar mee te denken waar regels kunnen worden versoepeld. Bij het aannemen van nieuwe wetten moeten Kamerleden denken aan de enorme woningnood, de nieuwe regels tegen het licht houden en bedenken of die "prioriteit nummer één, het bouwen van woningen" niet in de weg staan.

Keijzer begon haar betoog in de Kamer bijna emotioneel: ze "voelt" de problemen van jongeren en woningzoekenden "aan haar lijf". Op het gebied van woningbouw schreven coalitiepartijen al ambitieuze plannen op: jaarlijks moeten er 100.000 huizen bij komen. Daar maakt het kabinet 1 miljard euro per jaar voor vrij. Ook worden nieuwe grootschalige woningbouwlocaties aangewezen en wordt er 2,5 miljard euro uitgetrokken voor nieuwe infrastructuur.

'Alle wissels omzetten'

Nu al zijn er ruim 400.000 woningen te weinig. "Het is nu echt aan ons om alle wissels om te zetten", zei Keijzer tegen de Kamer. De minister wil voor het einde van het jaar haar plannen om de woningbouwdoelen te verwezenlijken presenteren, maar in haar betoog liep ze sommige ideeën al langs.

Zo wil ze kijken of zonder vergunning woningen kunnen worden gesplitst. Volgens haar moet het mogelijk worden dat bijvoorbeeld op een boerenerf makkelijker woningen voor kinderen worden gebouwd, en niet alleen mantelzorgwoningen.

Ook denkt het kabinet eraan projecten aan te wijzen "van nationaal belang" waar woningbouw prioriteit heeft en mogelijk andere regels tijdelijk minder. Zo zou je kunnen kijken of de luchtkwaliteitsregels soms tijdelijk uit de Omgevingswet kunnen, zei Keijzer.

De minister hekelde de trage procedures waarbij beroepen op beroepen en bezwaren op bezwaren mogelijk zijn. Regionale overheden die te veel vertragen, wil het kabinet ook gaan aanpakken. En buitenstedelijk bouwen, wat jaren niet besproken werd, moet ook weer onderwerp van gesprek worden.

'STOER'

De minister heeft het project "STOER' opgetuigd, wat staat voor het "Schrappen van Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving". Gevraagd waar de E voor staat zei Keijzer dat dat de laatste E van Overbodige is. "STOR" klinkt inderdaad minder dan Stoer, erkende de Kamer.

Stoer vinden bijna alle Kamerleden de plannen wel en niemand twijfelt eraan dat er snel veel meer woningen nodig zijn. Maar vragen en kanttekeningen zijn er ook. De minister kan wel zeggen dat vleermuizen niet meer boven huizen mogen gaan, maar hoe zit het met alle bestaande wetgeving die dient om de natuur te beschermen? En loop je dan niet tegen een 'Europese muur van regels aan?

Nu het kabinet ook miljarden zal moeten gaan investeren om de klimaatdoelen te halen, en het stikstofprobleem dat ook nog boven de markt hangt bij lange na niet opgelost is wordt het aanpakken van de woningnood er voor het kabinet niet makkelijker op. Maar Keijzer zit er gehard in en wil alles op alle zetten. "Ik wil er op alle manieren naar kijken, maar ik heb de Kamer ook nodig." De minister is van plan haar uitwerking van plannen voor het einde van het jaar naar de Kamer te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl