Nederlandse krijgsmacht krijgt vredesprijs
De Nederlandse krijgsmacht ontvangt de Carnegie Wateler Vredesprijs. Dat is op de Nobelprijs na de oudste vredesprijs ter wereld, toegekend door de Carnegie Stichting in Nederland. De Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Marechaussee ontvangen de eer voor hun inzet in meer dan tachtig vredesmissies wereldwijd.
Volgens de jury speelt de Nederlandse krijgsmacht "een essentiële rol in de bevordering van internationale vrede en veiligheid en combineert het zowel militaire als humanitaire inspanningen".
"Met deze prijs willen wij alle Nederlandse militairen danken, die dagelijks hun eigen grenzen verleggen om de grenzen van anderen te beschermen. De leden van de Nederlandse krijgsmacht zetten hun eigen levens in om wereldwijd democratie en vrede te behouden of op te bouwen."
Eerste vredesmissie in 1913
Lang voordat de Verenigde Naties en VN-vredesmissies bestonden, voerde Nederland al zijn eerste vredesmissie uit: in 1913 in Albanië. "Dit toont aan dat Nederland al meer dan honderd jaar geleden besefte dat vredesopbouw vele dimensies kent", aldus de jury.
Op dit moment zijn Nederlandse troepen onder andere actief in Litouwen, Irak, Somalië, Mali, Bosnië en Herzegovina en Israël.
De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt elke twee jaar uitgereikt in het Vredespaleis in Den Haag. Eerdere winnaars zijn onder meer politica en VN-diplomaat Sigrid Kaag, VRT-journalist Rudi Vranckx en hulporganisaties UNICEF, Artsen zonder Grenzen en War Child.
Op 26 november wordt de prijs uitgereikt aan Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim.