NOS Nieuws

Fillers en botox populairder dan ooit; ook meer misstanden

Het aantal mensen dat een cosmetische ingreep laat doen, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Rotterdam. Zo werden in 2019 in Nederland 250.000 behandelingen met botox uitgevoerd, in 2022 was dat aantal gestegen tot 550.000. Ook het aantal filler-behandelingen is gestegen: van 162.000 in 2019 naar 294.000 in 2022.

Tom Decates, cosmetisch arts en onderzoeker van het Erasmus MC, zegt dat de stijging van het aantal cosmetische ingrepen vooral komt door sociale media, zoals TikTok en Instagram. "Dus je ziet iets over botox en fillers en dat krijg je de hele tijd voorgeschoteld. Dan krijg je ook allemaal aanbiedingen van schreeuwerige klinieken die het iets minder nauw met de wet- en regelgeving nemen", zegt Decates. Wat daarvan de gevolgen zijn kan nog niet goed worden overzien, zegt de arts.

Alleen mensen die een artsenopleiding hebben gevolgd en in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan, zijn bevoegd om fillers en andere injecties te zetten. Maar toch zijn er mensen die werken zonder bevoegdheid, bleek uit eerder onderzoek.

Huid afgestorven

Door de populariteit van cosmetische ingrepen worden op steeds meer plekken behandelingen aangeboden, ook door mensen die daarvoor niet zijn opgeleid, zegt Decates. "Honderden mensen denken: ik doe dit er wel eventjes naast. En ik denk dat het daar niet helemaal goed gaat."

Volgens de cosmetisch arts zijn er veel voorbeelden van ingrepen waar het mis is gegaan. Zoals bij iemand van wie de huid van de wang is afgestorven na het inspuiten van fillers bij de neus.

Mensen bij wie het mis gaat kunnen terecht bij het complicatiespreekuur in het Erasmus MC dat twaalf jaar geleden is geopend. Decates ziet dat het daar steeds drukker wordt. "Onze wachttijden zijn opgelopen naar drie tot zes maanden."

Vooral op het gebied van voorlichting zou er volgens hem veel winst kunnen worden behaald. "Ik ben een TikTok-kanaal begonnen als anti-influencer, want daar kun je de mensen die dit willen bereiken en dan proberen we voorlichting te geven over cosmetische geneeskunde." Decates zegt ook: "Als het niet goed gaat, zit het wel in je gezicht. Dan ben je voor het leven zowel fysiek als mentaal getekend. En dat moeten we niet willen."

Het onderzoek naar het aantal cosmetische ingrepen wordt elke drie jaar uitgevoerd. De meest recente cijfers zijn van 2019 tot 2022. Die cijfers zijn onlangs gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl