Tim Hofman
NOS NieuwsAangepast

Man die Tim Hofman wilde doden krijgt vijf jaar cel en tbs

De man die vorig jaar september presentator Tim Hofman wilde doden, is veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs. Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Chris T. (42).

T. liep op 6 september 2023 het pand van BNNVARA in Hilversum binnen met een omgebouwd gaspistool en zei dat hij Hofman wilde doodschieten. De beveiliger van het pand schakelde de politie in, die de man arresteerde.

Woke

De man werd door het OM ook verdacht van poging tot moord met een terroristisch oogmerk. Volgens de officier van justitie wilde hijeen deel van de bevolking, "die hij omschrijft als woke", angst aanjagen door Hofman als slachtoffer te kiezen.

T. stond ook terecht voor het voorbereiden van een moord op een hulpverlener uit Oss in augustus vorig jaar.

De rechtbank achtte bewezen dat T. de moord op Hofman met een terroristisch oogmerk had voorbereid en wilde uitvoeren, net als die op de hulpverlener. In het oordeel werd wel meegenomen dat T. verminderd toerekeningsvatbaar was, dat hij voortijdig afzag van zijn voorgenomen misdrijven en zichzelf aangaf.

'Geen hoge straf, maar goede behandeling'

De advocaat van Hofman spreekt van een "mooie uitspraak". "Die komt ook tegemoet aan zijn wens dat de verdachte binnen een afzienbare termijn een behandeling kan gaan volgen." Hofman had bij de inhoudelijke behandeling van de zaak ervoor gepleit dat de verdachte geen hoge straf zou krijgen, maar juist een goede behandeling.

Hofmans advocaat denkt dan ook dat zijn cliënt nu een streep onder deze zaak kan zetten. "Het gaat naar omstandigheden goed met hem. Dit vergeet je natuurlijk nooit meer in je leven als je zoiets hebt meegemaakt, maar hij wil vooral vooruitkijken en verdergaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl